Productii record la Bacalaureat, ca pe vremea "iepocii de aur" a lui Ceausescu

Productii record la Bacalaureat, ca pe vremea

Ca sa fie clar despre ce-i vorba, amintesc aici faptul ca Ministerul Educatiei a stabilit (prin ordin de ministru) ca rata de promovare se calculeaza prin raportare intre numarul de absolventi de liceu care au obtinut peste media 6,00 la Bacalaureat si numarul de absolventi de liceu care au sustinut toate probele. nici nu-i de mirare), ca taranii romani sa faca, la nivel declarativ, 20 de tone de grau la hectar, 200 de tone de rosii, 30 de tone de struguri si asa mai departe.

acum 42 luni (6 Jul 2017)

>

Rata de promovare (si nu de "promovabilitate" dupa cum insista unii, printre care - bizar! - chiar ministrul Educatiei) de la editia 2017 a Bacalaureatului a ajuns din nou, vorba poetului, "lung prilej de vorbe si de controverse".

Interesant este insa ca de data asta nu intra in discutie (ca-n alti ani) vreun puseu de pesimism legat de "tampirea iremediabila a noilor generatii" (pentru cine nu stie, desi e usor de intuit, sintagma apartine lui Corneliu Vadim Tudor). Nu-i de contestat: rezultatele din acest an au fost kilometric mai bune decat in perioada nu foarte indepartata cand doar un sfert dintre absolventii de liceu se puteau mandri cu diploma de Bac.

In paranteza fie spus, inclin sa cred ca revigorarea s-a produs mai ales pentru ca, de cativa ani, s-a renuntat (fie si doar partial) la sistemul de examinare care punea pe primul plan automatismele de memorie in loc sa testeze capacitatea cognitiva. In disputa "papagal versus homo sapiens", pare sa fi castigat cel din urma, chit ca a fost nevoie de cateva promotii de sacrificiu pentru ca logica (nu manualul, ci capacitatea mentala cu pricina) sa fie luata in seama.

Insa daca la acest capitol am reusit sa carpim cat de cat catrinta zdrentuita a Educatiei, in latura administrativa a procesului de invatamant ramanem pe mai departe atarnati de mentalitati care ne trezesc un soi de jena, caci tin de apucaturile epocii de aur a lui Nicolae Ceausescu. Mai exact, asistam la o tentativa jenanta de a scoate o "productie record" de bacalaureati, chiar daca se mistifica statistica pentru ca procentele "sa sune cat mai bine".

Ca sa fie clar despre ce-i vorba, amintesc aici faptul ca Ministerul Educatiei a stabilit (prin ordin de ministru) ca rata de promovare se calculeaza prin raportare intre numarul de absolventi de liceu care au obtinut peste media 6,00 la Bacalaureat si numarul de absolventi de liceu care au sustinut toate probele. Asa s-a ajuns, cu complicitatea u... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro