Producatorii de tigari, nemultumiti de noile planuri ale UE privind trasabilitatea pachetelor

Noile planuri ale Uniunii Europene de combatere a contrabandei cu tigari sunt criticate de producatori precum British American Tobacco Plc, potrivit carora promisiunile privind un cadru de reglementare mai favorabil pentru mediul de business nu se aplica si fumatului, transmite Bloomberg, via Agerpres. "Sistemul propus de tip track-and-trace are potentialul de a genera beneficii in valoare de mai multe miliarde de euro pentru societate, in timp ce costurile sunt foarte mici si vor fi suportate in principal de sector", a declarat purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene, pentru sanatate si siguranta alimentara, Anca Paduraru.

acum 78 luni (20 Nov 2017)

Noile planuri ale Uniunii Europene de combatere a contrabandei cu tigari sunt criticate de producatori precum British American Tobacco Plc, potrivit carora promisiunile privind un cadru de reglementare mai favorabil pentru mediul de business nu se aplica si fumatului, transmite Bloomberg, via Agerpres.

Executivul comunitar vrea sa urmareasca pachetele de tigari de la fabrica la raftul magazinelor utilizand un cod electronic, ultima masura destinata combaterii vanzarilor ilicite de tigari care diminueaza veniturile din taxe ale guvernelor europene cu peste 10 miliarde de euro pe an. Insa discrepanta risca sa provoace dificultati tehnice pentru producatorii de tigarete si sa submineze investitiile facute deja de acestia, care in cazul BAT se ridica la 60 de milioane de lire sterline (79 milioane de dolari) in ultimii trei ani.

Piata europeana de produse din tutun are o valoare de aproximativ 200 miliarde de euro pe an, potrivit portalului de statistica Statista. In schimb, in 2016 contrabanda si contrafacerea au reprezentat peste 9% din consumul de tigarete din UE, sau 48 miliarde de tigarete, ceea ce a provocat pierderi de 10,2 miliarde de euro sub forma de taxe necolectate, sustine KPMG.

"Sistemul propus de tip track-and-trace are potentialul de a genera beneficii in valoare de mai multe miliarde de euro pentru societate, in timp ce costurile sunt foarte mici si vor fi suportate in principal de sector", a declarat purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene, pentru sanatate si siguranta alimentara, Anca Paduraru. Producatorii de tigari aplica deja coduri electronice pe fiecare carton si bax de tigari, utilizand actualul standard urmat de majoritatea industriilor din Europa.

In acest context, Executivul comunitar propune ca fiecare guvern UE sa poata introduce propriul sau cod track-and-trace cu pana la 50 de caractere, adica mai mult decat cele 38 de caractere care potrivit producatorilor de tigari reprezinta limita pentru o pro... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro