Procurorii nu sunt de acord cu proiectul de modificare a Legilor justitiei

Procurorii nu sunt de acord cu proiectul de modificare a Legilor justitiei

Sefii Parchetelor Curtilor de Apel din tara au fost convocati, marti, la Bucuresti de catre procurorul general, iar sedinta Consiliului Consultativ al procurorilor generali a avut loc la sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Nu ne putem imagina ca sutele de mii de reclamatii impotriva magistratilor procesate acum la parchetele curtilor de apel ca toate ar trebui sa ajunga la parchetul General, asa cum era acum 40 de ani. El a precizat ca, in pofida acestor dificultati, in acest an Ministerul Public a solutionat prin trimitere in judecata si acord de recunoastere a vinovatiei aproximativ 24.300 de dosare, cu 1,3 la suta mai mult fata de anul trecut, si au fost trimisi in judecata 31.819 inculpati, aproximativ egal cu numarul de anul trecut.

acum 78 luni (29 Aug 2017)

Sefii Parchetelor Curtilor de Apel din tara au fost convocati, marti, la Bucuresti de catre procurorul general, iar sedinta Consiliului Consultativ al procurorilor generali a avut loc la sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Augustin Lazar: "Am analizat punctele de vedere ale cu referire la ideile exprimate, pentru ca din pacate nu avem proiectele. Ca o concluzie a dezbaterilor, putem spune ca avem un mesaj coerent, in sensul ca procurorii nu si-au insusit punctele de vedere ale MJ, pentru ca afecteaza independenta justitiei. Criticile sefilor de Parchete

O prima obiectie a vizat trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea Minsiterului Justitiei, despre care Lazar a afirmat ca nu este oportuna, respingand si argumentele conform carora in Franta functioneaza acest sistem.

"Una dintre propunerile contestate este trecerea Inspectiei Judiciare de la CSM la MJ, stiind bine ca ministrul Justitiei estenumit politic si ar asigura un control deplin asupra magistratilor. O astfel de situatie a fost inainte de 2004 si ne-am intoarce in timp cam mult si nu este bine.

De asemenea, procurorii nu sunt de acord cu modul de numire in functiile de conducere la Ministerul Public propus de ministrul Toader.

"Nu a mai auzit nimeni de asa ceva de acum 30-40 de ani. Nu ne putem imagina ca sutele de mii de reclamatii impotriva magistratilor procesate acum la parchetele curtilor de apel ca toate ar trebui sa ajunga la parchetul General, asa cum era acum 40 de ani.

Adunarea Generala a procurorilor din DNA a stabilit, luni, prin vot, ca modificarile la legile justitiei in forma actuala reprezinta o forma de presiune asupra activitatii profesionale a procurorilor din Directia Nationala Anticoruptie si au respins cele mai multe dintre propunerile ministrului Tudorel Toader. Procurorii DNA nu au fost de acord cu trecerea Inspectiei Judiciare in subordi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro