Procuror care a facut parte din prima echipa de ancheta a crimelor Revolutiei: "Ancheta se desfasura sub presiunea Armatei, cu pusca la spate"

Procuror care a facut parte din prima echipa de ancheta a crimelor Revolutiei:

In Decembrie 1989, Ioan Lefter, din Focsani, era doar un tanar procuror, in varsta de 38 de ani si lucra la Parchetul Vrancea, institutie pe care a condus-o peste doua decenii si de unde a iesit la pensie in urma cu trei ani. S-au cerut de la Bucuresti tineri procurori bine pregatiti profesional si de incredere si, in naivitatea mea, care ma uitam la televizor si vedeam cum mor oameni, credeam ca e o datorie care nu poate fi refuzata", povesteste Ioan Lefter despre circumstantele care l-au determinat sa accepte riscul si provocarea.

acum 34 luni (1 Jan 2018)

In Decembrie 1989, Ioan Lefter, din Focsani, era doar un tanar procuror, in varsta de 38 de ani si lucra la Parchetul Vrancea, institutie pe care a condus-o peste doua decenii si de unde a iesit la pensie in urma cu trei ani. S-au cerut de la Bucuresti tineri procurori bine pregatiti profesional si de incredere si, in naivitatea mea, care ma uitam la televizor si vedeam cum mor oameni, credeam ca e o datorie care nu poate fi refuzata", povesteste Ioan Lefter despre circumstantele care l-au determinat sa accepte riscul si provocarea. Mi-a povestit cum a plecat pe 22 decembrie din sediul Comitetului Central si s-a dus acasa la parinti, intr-un alt judet, iar cand s-a facut apelul ca toti securistii sa se predea si-a luat arma si a venit sa se predea. Nu mai stiu ce s-a intamplat cu el, nici cu declaratiile pe care i le-am luat", ne-a declarat Ioan Lefter. Nu stiau sa tina arma in mana

Pe lista celor cercetati s-au aflat si militarii care au tras in timpul Revolutiei. Mi-au spus ca era prima data cand li s-a dat munitie, iar cand au primit ordin sa traga, s-au pus pe burta si au descarcat toata mitraliera in stanga si dreapta".

Ancheta a vizat si o vizita la locuinta sotilor Ceausescu din cartierul Primaverii, care i-a lasat un gust amar. Procurorul spune ca nu erau obiecte din aur, cum se dadea la televizor, ci o casa plina cu lucruri primite de peste tot, care oferea impresia ca a fost locuita de oameni fara cultura.

Ioan Lefter spune ca a renuntat la cercetari dupa doua saptamani, nemultumit de modul cum se desfasurau anchetele, sub presiune. Era in neregula acest lucru, fapt care m-a determinat sa renunt, fiind unul dintre cei nemultumiti de ce se intampla acolo. Eu invatasem altceva despre cum se face o ancheta, de la un capat la altul, fata de o persoana", ne-a spus Ioan Lefter despre motivele care l-au determinat sa renunte.

De altfel, si despre procesul sotilor Ceausescu, pro... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro