Procesele penale care pun in pericol democratiile

Condamnarea sa pentru acuzatii de sodomie ii va interzice accesul la politica timp de cinci ani, intr-un moment in care opozitia reprezinta cea mai serioasa provocare pentru Organizatia Nationala Unita Malaeziana (ONUM), aflata la guvernare, de cand tara si-a castigat independenta fata de Imperiul britanic in 1958. Inlaturarea lui Shinawatra de catre armata a fost clar o incercare a generalilor tarii de a pune capat prin forta buclei electorale pe care ea si fratele ei, Thaksin Shinawatra - la randul sau, fost prim-ministru, inlaturat de la putere printr-o lovitura militara in 2006 -, au avut-o in Thailanda de aproape 15 ani.

acum 111 luni (24 Apr 2015)

Un numar tot mai mare de democratii din Asia sunt supuse judecatii - la propriu, in instante. Lista importantilor lideri nationali din regiune care s-au confruntat ori urmeaza sa se confrunte cu acuzatii penale a crescut atat de mult incat este plauzibil sa ne intrebam daca democratia in sine poate supravietui in unele dintre aceste tari.

Probabil ca cele mai grave acuzatii au fost aduse liderei opozitiei din Bangladesh, Khaleda Zia, care a fost acuzata de crima intr-un caz ce merge cu multi ani in urma.

Fostul prim-ministru al Indiei, Manmohan Singh, care a pierdut puterea cu mai putin de un an in urma, a fost anchetat de procurori in legatura cu acuzatii de coruptie in privatizarea unor mine de carbune in timpul guvernarii sale. Dupa o lovitura de stat militara care a inlaturatguvernul sau ales democratic, fostul prim-ministru al Thailandei, Yingluck Shinawatra, risca acuzatii de abuz in serviciu cu privire la subventiile pentru orez.

Apoi, mai exista si saga de lunga durata a liderului opozitiei din Malaezia si fost vicepremier, Anwar Ibrahim. Condamnarea sa pentru acuzatii de sodomie ii va interzice accesul la politica timp de cinci ani, intr-un moment in care opozitia reprezinta cea mai serioasa provocare pentru Organizatia Nationala Unita Malaeziana (ONUM), aflata la guvernare, de cand tara si-a castigat independenta fata de Imperiul britanic in 1958. Si fiecare a fost sau se va desfasura in sisteme judiciare care variaza enorm din punct de vedere al dezvoltarii si independentei.

Cercetarea lui Singh de catre anchetatorii guvernamentali este probabil cel mai putin ingrijorator caz, deoarece democratia din India e solida, iar sistemul sau judiciar este teribil de invidiat pentru independenta sa. Sustinatorii sai de acasa si din strainatate nu ar trebui sa se teama pentru drepturile lui ori ca acest caz va deveni o jucarie politica menita sa tina la respect Partidul Congresului, de opozitie. Desigur, abilul prim- ministru Nare... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro