Procesele in care sotia maresalului Ion Antonescu a fost acuzata de bigamie si de furt din sediul Ambasadei URSS

Procesele in care sotia maresalului Ion Antonescu a fost acuzata de bigamie si de furt din sediul Ambasadei URSS

Primul proces a pornit de la dusmania lui Moruzov, seful Serviciului Secret, fata de generalul Ion Antonescu, pentru ca acesta avea o atitudine ostila cu privire la regele Carol al II-lea. "Moruzov a cautat elemente legate de viata particulara a acestuia si in acest sens a descoperit ca Maria Antonescu, sotia lui, care fusese mai inainte nevasta unui evreu francez, Fuller, divortase de acesta la Paris, dar nu intocmise forma transcrierii hotararii de divort, ceea ce, dupa legile tarii noastre, lovea divortul de nulitate, iar ea era - in consecinta - bigama. Pana la urma a fost condamnata pentru furt si abuz de putere la un an de inchisoare corectionala si la achitarea ueni sume de 100.000 de lei, cheltuieli de judecata.

acum 43 luni (11 Aug 2017)

Primul proces a pornit de la dusmania lui Moruzov, seful Serviciului Secret, fata de generalul Ion Antonescu, pentru ca acesta avea o atitudine ostila cu privire la regele Carol al II-lea.

"Moruzov a cautat elemente legate de viata particulara a acestuia si in acest sens a descoperit ca Maria Antonescu, sotia lui, care fusese mai inainte nevasta unui evreu francez, Fuller, divortase de acesta la Paris, dar nu intocmise forma transcrierii hotararii de divort, ceea ce, dupa legile tarii noastre, lovea divortul de nulitate, iar ea era - in consecinta - bigama. Acest Fullert fusese antreprenor de tripouri, iar sotia sa de atunci, Maria Antonescu de mai tarziu, se afirmase ca fusese utilizata sa racoleze clienti pentru jocurile de noroc.

Facand parte din categoria de oameni care-si castiga existenta la marginea Codului penal, Fuller nu a fost greu sa fie convins sa depuna o plangere justitiei romane impotriva Mariei Antonescu, urmand a fi declarata bigama. Cat a incasat de la Serviciul Secret pentru aceasta este greu de reconstituit. Avocatul sau in acest proces a fost Oswald Teodoreanu, tatal scriitorilor Pastorel si Ionel Teodoreanu, iar Antonescu si-a luat ca avocat pe Mihai (Ica) Antonescu, de aici datand legaturile lor, care nu avea nicio relatie de rudenie, fiind cazul numai al unei coincidente de nume", arata istoricul Paul Stefanescu in lucrarea "Enigme ale istorei romane". Soreanu povestea ca maresalul a mers personal la redactiile mai multor ziare si i-a amenintat pe cei responsabili sa nu publice nimic despre proces, lucru care s-a si intamplat.

Procesul a ajuns pana in faza finala, la Casatie, unde a fost castigat de sotia generalului Ion Antonescu, pe temeiul ca pronuntarea divortului se facuse de instanta franceza, iar dreptul civil francez nu prevedea obligativitatea transcrierii hotararii de divort. "Datorita rolului sau in acest proces, Ica Antonescu a ajuns vicepresedinte al Consiliu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro