Procedurile medicale elementare care nu au fost respectate in cazul resuscitarii lui Patrick Ekeng. Rezultatele preliminare ale autopsiei

Fotbalistul camerunez Patrick Ekeng nu a fost resuscitat nici pe terenul de fotbal si nici in ambulanta care l-a transportat la Spitalul Floreasca unde tanarul de 26 de ani si-a dat ultima suflare. O alta intrebare esentiala la care incearca sa raspunda procurorii este de ce tanarul nu a primit primul ajutor de la medicul echipei si de la cadrele medicale de pe ambulanta. In consecinta, au fost ridicate inscrisuri de la sediul societatii private, ale carei activitati au fost suspendate timp de o luna pe motiv ca au fost gasite medicamente expirate si defibrilatoare fara baterii in urma controlului mixt facut de DSU si Directia de Sanatate Publica Bucuresti. In ultima discutie pe care am avut-o cu el, la 20 aprilie, dupa golul marcat de el si care a facut ca Dinamo sa se califice in finala Cupei Romaniei, era foarte mandru ca a reusit sa-si arate la Dinamo calitatile sale", a spus fratele lui Ekeng, inconjurat de suporterii prezenti pe stadion.

acum 56 luni (9 May 2016)

Fotbalistul camerunez Patrick Ekeng nu a fost resuscitat nici pe terenul de fotbal si nici in ambulanta care l-a transportat la Spitalul Floreasca unde tanarul de 26 de ani si-a dat ultima suflare.

Cel putin asa au declarat in fata procurorilor si politistilor care ancheteaza moartea lui Ekeng atat medicul echipei de fotbal Liviu Batineanu, cat si cadrele medicale de pe ambulanta. In acest caz, anchetatorii au descins luni la sediul firmei Puls, de care apartinea ambulanta care l-a dus pe camerunez la spital. Cel putin asa arata dosarul sau medical pe care l-am ridicat de la Institutul de Medicina Sportiva", sustin surse apropiate echipei de ancheta. De altfel, documentele au fost predate medicilor legisti care au efectuat ieri autopsia jucatorului. Coroborat cu alte analize pe care le-am avut la dispozitie am ajuns la concluzia preliminara ca tanarul avea inima marita, ceea ce poate determina tulburari de ritm. Inima am pastrat-o in formol", a declarat, pentru "Adevarul", medicul legist Abdo Salem de la INML "Mina Minovici" din Capitala.

O alta intrebare esentiala la care incearca sa raspunda procurorii este de ce tanarul nu a primit primul ajutor de la medicul echipei si de la cadrele medicale de pe ambulanta. Tocmai din acest motiv, anchetatorii strang documente care sa arate, concret, ce obligatii au serviciile de ambulanta atunci cand participa la evenimente sportive de mare amploare si care sunt situatiile in care se face resuscitare cardio-pulmonara.

Cum se acorda primul ajutor

De exemplu, "Manualul european de prim ajutor", destinat voluntarilor, arata ca, in cazul in care o persoana se prabuseste fara motiv, este esentiala verificarea starii de constienta. "Lasa victima in pozitia in care ai gasit-o, verificand sa nu existe niciun fel de pericol; Verifica daca victima este constienta si respira regulat", sunt primii pasi pe care oricine ar trebui sa-i faca in cazul in care sunt in aprop... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro