Problema "jupanilor eterni" ai Vaii Jiului: primarii cu probleme penale care au condus decenii intregi orasele de la polul saraciei

Problema

Ilie Botgros, cel mai longeviv primar din istoria orasului Aninoasa, a fost condamnat, luni, la un an de inchisoare, pentru delapidarea a aproape 200.000 de lei din visteria primariei si pentru purtare abuziva. "Contractul a fost atribuit cu incalcarea atributiilor de serviciu, prin alegerea procedurii de negociere fara publicarea unui anunt de participare si prin omisiunea de a estima valoarea contractului, fapt ce a dus la supraevaluarea pretului cu suma de 3.364.144,86 lei, suma ce reprezinta atat un prejudiciu adus bugetului primariei Lupeni, cat si un folos necuvenit obtinut de SC Termogaz Company SA", a informat DNA.

acum 94 luni (21 Sep 2016)

Ilie Botgros, cel mai longeviv primar din istoria orasului Aninoasa, a fost condamnat, luni, la un an de inchisoare, pentru delapidarea a aproape 200.000 de lei din visteria primariei si pentru purtare abuziva.

Timp de 20 de ani, Botgros a fost stapanul unuia dintre cele mai sarace orase din Romania. Aninoasa urma sa isi ceara intrarea in insolventa din cauza datoriilor de aproape sase milioane de lei. In acest timp, localnicii duceau dorul iluminatului public stradal, taiat deseori in lipsa platilor, al retelei de gaz promise de fostul edil in fiecare dintre cele cinci campaniielectorale din care a iesit invingator, si al strazilor pe care sa poata circula in conditii normale.

"Pe langa condamnare, instanta a admis actiunea civila formulata de partea civila Primaria orasului Aninoasa si l-a obligat pe inculpat la plata sumei de 179.779 lei, catre partea civila", a informat Judecatoria Petrosani. Cazul Ilie Botgros, in prezent consilier local din partea PMP si unul dintre pensionarii instariti din Aninoasa, reprezinta un tipar care se potriveste mai multor multi primari si fosti primari din Valea Jiului.

Cornel Resmerita, acuzat de abuz in serviciu

Cornel Resmerita a condus timp de 16 ani Lupeni, iar in iunie 2016 s-a retras lasandu-i locul la primarie fiului sau, Cristian Resmerita (PSD). La fel ca Ilie Botgros, si fostul primar al municipiului cu 28.000 de locuitori, a fost trimis in judecata pentru fapte penale. Cornel Resmerita este inculpat pentru abuz in serviciu intr-un dosar in care a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie. A fost acuzat ca in 2011 a atribuit ilegal societatii Termogaz Company un contract in valoare de 10.896.359,11 lei, finantat cu fonduri ale Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, avand ca obiect actualizarea proiectului tehnic si executarea lucrarilor de alimentare cu energie electrica a Statiunii turistice Straja.... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro