Pro TV renunta la "Omul care aduce cartea". Dan C. Mihailescu: "Postul are tot dreptul sa puna capat acestui lux cultural"

Fie ca a fost vorba de carti de filosofie, beletristica, eseistica sau chiar de dictionare si ghiduri practice, emisiunea a prezentat ultimele aparitii din spatiul publicistic si a asigurat doza zilnica de cultura. "Dupa premiul CNA din 2003, au urmat dilemele privind sponsorizarea editoriala (), propunerile lucrative (), impulsurile de bun simt economic, dar iritante si, oricum, inadecvate din unghiul, strict subiectiv, al prezentatorului (emisiunea sa fie finantata de Asociatia Editorilor din Romania, de Uniunea Scriitorilor, Ministerul Culturii, Ministerul Invatamantului, sau APLER, ori sa fie cumparata si redifuzata de Diverta, de lanturile Humanitas, Carturesti etc).

acum 100 luni (7 Dec 2015)

Mihailescu a fost "Omul care aduce cartea" la Pro TV, de luni pana vineri. Fie ca a fost vorba de carti de filosofie, beletristica, eseistica sau chiar de dictionare si ghiduri practice, emisiunea a prezentat ultimele aparitii din spatiul publicistic si a asigurat doza zilnica de cultura. Mihailescu, dupa cum acesta a anuntat prin intermediul unui text publicat pe blogul personal: "Vineri, 4 decembrie 2015, orele 11.20 AM, in biroul doamnei Gabriela Popescu, directorul Stirilor Pro TV, s-a petrecut - cu gratie amicala, comprehensiune ludic-reciproca si suava resemnare de ambele parti - decesul emisiunii (ianuarie 2000 - ianuarie 2016)." Mihailescu subliniaza insa ca nu are "niciun motiv de ranchiuna": "Mi se pare justificata decizia conducerii Pro TV de a curma existenta unei emisiuni care nu aduce niciun beneficiu financiar postului, indiferent de prestigiul simbolic aferent. Totodata, criticul afirma ca nu va discredita niciodata, sub nicio forma, conducerea Pro TV pentru incetarea colaborarii: "Pro TV a initiat-o, Pro TV m-a extras din hibernarea scriitoriceasca, astfel incat Pro TV avea tot dreptul sa puna capat acestui lux cultural excesiv in peisajul mediatic al , ca sa folosesc o formula draga ." Pe de alta parte, criticul le multumeste pentru "ascensiunea uluitoare" pe micul ecran lui Stelian Turlea, Nicolae Manolescu, Gabriel Liiceanu si Adrian Sarbu, a carui incredere a fost "fara fisura". Semnele care au anticipat sfarsitul "Omului care aduce cartea" De asemenea, acesta marturiseste ca in ultimul an "a beneficiat de o sumedenie de semne de subrezire irecuperabila a statutului emisiunii in peisaj", care l-au antrenat pentru a nu recepta cu garda jos finalul meciului. "Dupa cum am spus (cu uluire si recunostinta) in nenumarate interviuri de-a lungul acestor ani, nimeni nu a reusit vreodata sa-mi explice convingator de ce o televiziune infloritoare, mizand exclusiv pe innoire, gandire pozitiva, cultul succesului, insurgenta tinereasca, libertate de gandire... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro