Pro si contra Religiei in scoli pe adevarul.ro. Cum au comentat cititorii

Pro si contra Religiei in scoli pe adevarul.ro. Cum au comentat cititorii

Cele mai multe comentarii postate de cititorii adevarul.ro la cele doua articole lansate joi de Adevarul, lansarea temei privind posibilitatea ca Religia sa fie inlocuita in trunchiul comun cu un curs de Etica si cultura civica si dezbaterea de la Adevarul live, sustin ideea ca acest curs nu ar trebui sa fie obligatoriu. "Copilul meu merge la ora de Religie, nu vine sa-mi povesteasca cine stie ce bazaconii de la aceasta blamata ora, nu e vb de doctrina, de dogma si de alte asemenea insiruiri, e vb de o istorie pe care o au toate popoarele lumii si pe care copiii trebuie s-o cunoasca. "Sa devenim adulti !Nu lasati religia sa intervina in viata publica ,sa lasam persoanele sa aiba un spirit critic ,sa judece ele insasi !Pentru aceasta sa redam scolii publice si laice adevarata ei misiune, invatatura stiintifica.Sa dam copiilor nostri o sansa sa fie liberi ,misiunea scolii publice nu este de a studia fenomenul religios.Nu avem ce cauta in Europa cu o astfel de gandire .De aceea Romania are un aer de asezare rurala dominata de religie de la inceputul anilor 1900 si nici cum de un stat European al anilor 2014.

acum 69 luni (23 Oct 2014)

Cele mai multe comentarii postate de cititorii adevarul.ro la cele doua articole lansate joi de Adevarul, lansarea temei privind posibilitatea ca Religia sa fie inlocuita in trunchiul comun cu un curs de Etica si cultura civica si dezbaterea de la Adevarul live, sustin ideea ca acest curs nu ar trebui sa fie obligatoriu.

De la parerile mai "asezate", de genul "Religia trebuie sa existe, insa nu si indoctrinarea", la acuzatii dure si legaturi directe cu politica ("In Romania, religia este foarte amestecata in politica" sau "Ar fi periculos sa avem o generatie care nu pupa oase"), cei mai multi ar vrea o altfel de Religie in scolile din Romania, daca nu chiar eliminarea ei, pe principiul ca "indoctrineaza", serveste intereselor unei caste sau ca nu a produs efectele scontate (avem tineri violenti, prostitutie, crime etc).

De cealalta parte, cititorii care sustin existenta cursului de Religie in randul materiilor studiate de toti copiii la scoala, conform propriului cult religios, argumenteaza prin faptul ca majoritatea parintilor (85%) vor asta, avand in vedere ca suntem un popor crestin ortodox in marea majoritate, dar sustin ideea ca alegerea sa ii apartina copilului.

In plus, spun ei, cei care nu sunt de acord cu acest sistem institutionalizat de predare a normelor religioase, de cultura generala, care stau la baza, la "radacina", moralei, pot merge in scolile particulare. Un alt argument invocat este faptul ca astfel de cursuri de Religie exista aproape in toate scolile din Uniunea Europeana si ca eliminarea acestui curs cu siguranta nu va aduce pe drumul cel bun tanara generatie "pierduta".

Iata cateva comentarii pro religie: "Ora de religie este DORITA de toata populatia Romaniei si de parintii copiilor. Atata timp cat 95% din parinti OPTEAZA pentru participarea la ora de religie pe care o considera BUNA, de unde discutia asta ?" In loc de Biblie sa se predea codu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro