"Prison break" moldovenesc: culisele rascoalei puscariasilor de la Iasi. Detinut: "Ma pis pe un an de puscarie. E ca la Auschwitz, ne mananca plosnitele "

Manifestatii de amploarea la Penitenciarul de Maxima Siguranta din Iasi unde cateva sute de detinuti au protestat in cursul zilei de marti fata de conditiile precare de cazare din unitate. In comunicarile oficiale, reprezentantii Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi au aratat ca nu ar fi existat violente intre fortele de ordine si detinuti, lucru infirmat insa de o persoana incarcerata, care a declarat, telefonic, corespondentului "Adevarul", ca o parte dintre protestatari ar fi fost linistiti cu jeturi de apa, in timp ce doi detinuti s-ar fi automutilat si ar fi fost transportati pe ascuns la spital. Care sunt nemultumirile detinutilor Penitenciarul de Maxima Siguranta din Iasi are cazati in jur de 1.500 de detinuti, multi fiind incadrati de la regimurile de executare semi-inchis, inchis sau de maxima siguranta.

acum 51 luni (12 Jul 2016)

Manifestatii de amploarea la Penitenciarul de Maxima Siguranta din Iasi unde cateva sute de detinuti au protestat in cursul zilei de marti fata de conditiile precare de cazare din unitate. Protestul a inceput in jurul orei 9.00, atunci cand aproximativ 200 de persoane private de libertate au inceput sa scandeze lozinci impotriva conducerii penitenciarului.

In timpul protestelor de dimineata, trei detinuti incarcerati la Sectia 9 a unitatii au incendiat o saltea, focul fiind stins in scurt timp de reprezentantii puscariei. Au fost evacuate doar cele trei persoane", a spus Gabriela Topoliceanu, purtator de cuvant al penitenciarului.

Toate institutiile, implicate

Protestul violent a fost precedat de o alta manifestatie, de mai mica amploare, ce a avut loc in noaptea de luni spre marti. Atunci, cateva zeci de detinuti au inceput sa isi strige nemultumirile de la geamurile celulelor. Tot atunci, reprezentantii puscariei din Iasi au chemat de acasa intreg personalul de paza si protectie care avea liber la acel moment. Inainte de pranz, mai multi politisti de la Inspectoratul de Politie Judetean Iasi, dar si forte speciale ale Jandarmeriei s-au deplasat la penitenciar pentru a asigura ordinea in incinta unitatii. O autospeciala a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta s-a deplasat de asemenea la puscarie pentru a putea interveni in cazul unor incendieri, in timp ce un echipaj SMURD a fost alocat pentru a acorda eventuale ingrijiri medicale.

In comunicarile oficiale, reprezentantii Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi au aratat ca nu ar fi existat violente intre fortele de ordine si detinuti, lucru infirmat insa de o persoana incarcerata, care a declarat, telefonic, corespondentului "Adevarul", ca o parte dintre protestatari ar fi fost linistiti cu jeturi de apa, in timp ce doi detinuti s-ar fi automutilat si ar fi fost transportati pe ascuns la spital. Informatia nu a fost confirmata de r... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro