Printul alb si "Mama ranitilor": povestea sfasietoare de iubire dintre Regina Maria si Barbu Stirbey

Printul alb si

La moartea tatalui sau, care a survenit la scurt timp, Printul Stirbey a mostenit domeniul familiei de la Buftea, aflat la o distanta de o ora de Bucuresti. S-a indragostit de Maria la prima vedere Desi casatorit cu Nadejda Bibescu si tata a patru fiice, printul Stirbey s-a indragostit de "bruneta cu ochii albastri, argintii, scanteietori, cu luciri de otel" inca de la sosirea ei in Romania pentru casatoria cu Regele Ferdinand. Departe de regina, printul Stirbey ii scria ultimele cuvinte de amor: "Sunt de neconsolat ca ma aflu atat de departe si nu pot sa va fiu de vreun ajutor, traind in amintirea trecutului fara nici o speranta pentru viitor. Amintiti-va de dorul meu, de nostalgia mea, de rugaciunile pe care le fac mereu pentru sanatatea dumneavoastra si nu va indoiti niciodata de devotamentul meu nemarginit.

acum 47 luni (23 Mar 2016)

Descendent al printului Alexandru Dimitrie Stirbei si al Mariei Ghica-Comanesti, nepot al fostului domnitor al Tarii Romanesti Barbu Stirbei, printul Barbu Stirbey a jucat un rol important pe scena politicii romanesti in perioada interbelica. A fost nu doar politician si afacerist, ci si barbatul care s-a apropiat cel mai mult de prima doamna a tarii, Regina Maria. I s-a spus "Eminenta cenusie" pentru influenta avuta asupra Regelui Ferdinand, "Pygmalion", pentru rolul de profesor jucat fata de Regina Maria, pe care a initiat-o in tainele politicii, si "Printul Alb", pentru eleganta sa desavarsita.

"Era un om inalt si subtire, cu ochi de un albastru inchis foarte impresionanti, particularitate subliniata de niste sprancene foarte stufoase care nu se desparteau deasupra nasului, ceea ce ii ?adea o oarecare asemanare cu Anthony Eden. Ar fi putut avea oricite femei, dar preferase sa se casatoreasca la douazeci si doi de ani cu verisoara lui, nu deosebit de frumoasa, Nadejda Bibescu. La moartea tatalui sau, care a survenit la scurt timp, Printul Stirbey a mostenit domeniul familiei de la Buftea, aflat la o distanta de o ora de Bucuresti. Cinci ani mai tirziu a cistigat un loc in Parlament, dar interesul fata de reforma agrara nu era pe placul colegilor sai conservatori si el s-a retras din viata politica activa. Apoi s-a devotat construirii unui imperiu financiar (...) Printul Stirbey devenise unul dintre cei mai bogati si mai puternici oameni din aceasta parte a lumii", scrie despre Stirbey Hannah Pakula in cartea "Ultima romantica - Viata Reginei Maria a Romaniei".

S-a indragostit de Maria la prima vedere Desi casatorit cu Nadejda Bibescu si tata a patru fiice, printul Stirbey s-a indragostit de "bruneta cu ochii albastri, argintii, scanteietori, cu luciri de otel" inca de la sosirea ei in Romania pentru casatoria cu Regele Ferdinand. S-a amorezat teribil de frumoasa principesa din Anglia venita sa se casatoreasca cu Ferdinand, fara sa spere... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro