Principalii lideri europeni si Obama sustin prelungirea sanctiunilor impotriva Rusiei. Cum va reactiona viitoarea administratie condusa de Donald Trump?

Principalii lideri europeni si Obama sustin prelungirea sanctiunilor impotriva Rusiei. Cum va reactiona viitoarea administratie condusa de Donald Trump?

> Ce avem, deocamdata, este un apel lansat, de la Berlin, de prelungire a pachetului integral de sanctiuni europene in primul rind, dar si internationale, impotriva Rusiei pentru anexarea ilegala a Crimeii si rolul sau in sustinerea directa a celor doua republici separatiste din estul Ucrainei in actiunea lor armata impotriva guvernului de la Kiev. Practic, decizia pe care o vor lua in acest sens liderii europeni pe 15 decembrie va fi primul semnal major in ce priveste modul in care se va orienta de acum inainte politica europeana: urmand traditia de pana acum, adica de joc comun in spatiul euro-atlantic sau, dimpotriva, distantandu-se de linia politica anuntata de Donald Trump in timpul campaniei, apel la o prietenie profunda si comprehensiva cu Rusia.

acum 37 luni (18 Nov 2016)

>

Ce avem, deocamdata, este un apel lansat, de la Berlin, de prelungire a pachetului integral de sanctiuni europene in primul rind, dar si internationale, impotriva Rusiei pentru anexarea ilegala a Crimeii si rolul sau in sustinerea directa a celor doua republici separatiste din estul Ucrainei in actiunea lor armata impotriva guvernului de la Kiev.

Prezenti la intalnirea de azi de la Berlin, Angela Merkel, Therasa May, Mariano Rajoy, Matteo Renzi, Francois Hollande, alaturi de Barack Obama, au reafirmat, conform comunicatului dat de americani "importanta cooperarii in cadrul institutiilor multilaterale, inclusiv NATO... si au fost unanim de acord asupra faptului ca sanctiunile impotriva Rusiei legate de situatia din Ucraina trebuie sa ramana in vigoare".

Chiar daca asteptat, acest apel starneste deja o serie de reactii contradictorii la Bruxelles, anuntand totodata un viitor sir de luari de pozitii posibil chiar antagonice. caci sa nu uitam ca in chestiunea prelungirii sanctiunilor urmeaza sa se pronunte si liderii unor tari din est favorabili lui Putin si care, de foarte multe ori, au cerut deja fie pur si simplu abandonarea sanctiunilor, fie demararea unor negocieri diplomatice care sa permita ridicarea treptata a sanctiunilor.

Context in care a fost reamintit mesajul dat luna trecuta de Vladimir Putin care spunea ca: "Scopul sanctiunilor impotriva Rusiei nu este de a rezolva problemele ci de a procesul de intarire al Rusiei ca actor cu drepturi depline pe scena internationala.

Usor de spus, greu de facut, imi spune la telefon, un responsabil de rang inalt de la Bruxelles:

"Obama pleaca, noi ramanem cu Trump si inca nimeni nu stie ce va insemna asta, asa ca ne putem trezi ca noi prelungim sanctiunile si americanii trec la un joc apropiat cu Moscova si situatia va deveni chiar foarte dificila".

Chestiunea este ca, inca, nimeni nu stie care va fi linia politica majora a noului Presedinte ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro