Principalele controverse pe marginea reproducerii asistate

Principalele controverse pe marginea reproducerii asistate

In 2005, opinia publica avea parte de o surpriza majora: romanca Adriana Iliescu, fosta profesoara universitara de literatura romana, dadea nastere unei fetite, la aproape 67 de ani, devenind astfel cea mai batrana mama din lume. "Limita ar trebui sa fie undeva in jurul varstei de 45-47 de ani, pana in 50 de ani, daca este sa vorbim de o femeie sanatoasa. Intre 20 si 31 de ani, sansa, dupa statistici internationale, poate creste la 47%-48%, intre 32 si 37 de ani, sansa scade la 20%-25%, pentru ca, dupa 37-41 de ani, sansa sa fie de 3%-8%. Insa, anterior, recurg la inghetarea ovocitelor - la 25 de ani - astfel ca, la 40 de ani, sa poata beneficia de o sarcina cu propriile ovule si sa aiba copilul lor.

acum 82 luni (27 Jul 2017)

In 2005, opinia publica avea parte de o surpriza majora: romanca Adriana Iliescu, fosta profesoara universitara de literatura romana, dadea nastere unei fetite, la aproape 67 de ani, devenind astfel cea mai batrana mama din lume. Fetita nu era copilul biologic al femeii sexagenare, sperma si ovulele fiind obtinute de la donatori anonimi, iar fetita nascuta avusese o sora geamana care nu a supravietuit.

O nastere tarzie si multe intrebari

Povestea a tinut prima pagina a ziarelor din intrega lume, iscand o serie de controverse vizavi de corectitudinea etica a aplicarii unui tratament de fertilizare in vitro dupa o anumita varsta. Au trecut multi ani de la aceasta premiera, fiica Adrianei Iliescu este deja preadolescenta, dar dilema ramane, tot mai multe femei apeland la fertilizarea in vitro la varste inaintate.

Specialistii in bioetica si nu numai ei s-au intrebat daca menopauza nu ar trebui sa fie o granita in calea aplicarii tehnicilor de reproducere umana asistata medical, argumentand ca, in cazul unei sarcini la varste tarzii, mama nu va trai cat sa asigure stabilitatea emotionala si materiala necesara copilului, oricat de cinic ar suna. Reprezentantii bisericii au considerat noile tehnici drept un atac la adresa vietii si a familiei, vorbind despre alternativa adoptiei ca solutie pentru cuplurile dornice de a deveni parinti.

Pe de alta parte, au fost si voci care au sustinut ca nu ar trebui impuse niciun fel de bariere care tin de varsta. Astfel, in 2008, doi bunici, o indianca de 70 de ani, Omkari Panwar, si sotul sau, Charan Singh Panwar, concepeau prin FIV un baiat si o fata. De la ce varsta un embrion poate fi considerat o fiinta umana sau o persoana? Cat de in regula este sa alegi sexul si culoarea ochilor viitorului copil? O astfel de discutie este cea referitoare la numarul de embrioni care pot fi transferati in urma unei proceduri FIV. El adauga ca multe p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro