Primul transplant de cord din acest an. Medicul Horatiu Suciu: "Numarul donatorilor de organe pentru transplant a scazut"

Primul transplant de cord din acest an. Medicul Horatiu Suciu:

Anul 2016, marcat de scandaluri in transplantologia romaneasca La mijlocul lunii noiembrie 2016, fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, a anuntat ca nu se pot efectua proceduri de transplant de plamani la Spitalul Sfanta Maria din Capitala, pe motiv ca pune sub semnul intrebarii acreditarea obtinuta de unitatea sanitara, care s-ar fi facut sub "presiune politica". La randul lor, pacientii au explicat ca isi doresc ca proceduri de transplant de plamani sa aiba loc si in Romania dar ca vor sa fie siguri ca spitalul care a obtinut acreditare pentru efectuarea lor dispune de toate conditiile pentru ca acestia sa se poata recupera dupa interventie.

acum 70 luni (14 May 2017)

"Rata refuzului eu consider ca a crescut, nu am facut inca un studiu, nu am toate datele, dar impresia mea e ca a crescut si bineinteles ca este o conditionalitate multipla. Nu s-a schimbat nimic, a dona este un lucru nobil si nu trebuie sa uitam ca o parte din cei care doneaza inima, plamanii, rinichii, ficatul, continua sa traiasca in trupul altcuiva si eu cred ca e nobil sa salvezi o viata", a declarat medicul Horatiu Suciu. "Nu este cea mai buna perioada pentru ca numarul de donatori si de transplanturi a inceput sa scada. Din pacate, si trei spitale, respectiv cele din Tulcea, Ploiesti si Pitesti, vor sa isi inchida programul de transplant si nu inteleg de ce, ne-au informat in scris deja. Potrivit medicilor, in acest interval a crescut si refuzul familiilor unor persoane aflate in moarte cerebrala de a-si da acceptul pentru prelevarea de organe. "Din nefericire, a crescut si refuzul famiilor pentru prelevarea de organe de la rude in moarte cerebrala, dar nu foarte mult. De fapt, a scazut si numarul transplanturilor de la donatori in viata", a continuat Zota. Anul 2016, marcat de scandaluri in transplantologia romaneasca La mijlocul lunii noiembrie 2016, fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, a anuntat ca nu se pot efectua proceduri de transplant de plamani la Spitalul Sfanta Maria din Capitala, pe motiv ca pune sub semnul intrebarii acreditarea obtinuta de unitatea sanitara, care s-ar fi facut sub "presiune politica". La scurt timp de la aceste declaratii, managerul spitaluluI, Narcis Copca, a reactionat si a anuntat ca se incearca discreditarea unitatii medicale, motiv pentru care actioneaza in instanta Ministerul Sanatatii. Si conducerea Agentiei Nationale de Transplant a respins acuzatiile intr-o conferinta de presa in care au anuntat ca numarul de organe a scazut si ca activitatea din domeniul transplantului este trasa pe linie moarta. La randul lor, pacientii au explicat ca isi doresc ca proceduri de transplant de plamani sa aiba l... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro