Primul transplant de cap/ corp din lume, preconizat pentru 2017

Primul transplant de cap/ corp din lume, preconizat pentru 2017

Medicul italian Sergio Canavero vrea sa separe de trup capul unui pacient care sufera de o maladie incurabila si sa il grefeze apoi pe un corp sanatos. Imbratisez conceptul de fuziune spinala si cred ca exista multe domenii in care transplantul de cap ar putea fi util, dar nu sunt de acord cu profesorul Canavero in privinta intervalului de timp precizat de el.

acum 64 luni (26 Feb 2015)

Medicul italian Sergio Canavero vrea sa separe de trup capul unui pacient care sufera de o maladie incurabila si sa il grefeze apoi pe un corp sanatos. Interventia va fi efectuata initial pentru a oferi o noua sansa la viata persoanelor paralizate - inclusiv pacientilor care au suferit vatamari grave la nivelul coloanei vertebrale precum aceea suferita de actorul Christopher Reeve.

De asemenea, persoanele cu maladii musculare grave, boli neuronale degenerative, precum scleroza laterala amiotrofica de care sufera astrofizicianul Stephen Hawking, dar organe interne sunt afectate de cancer ar putea beneficia de acest nou tip de operatie.

In cele din urma, acesta tehnica ar putea fi utilizata ca un fel de "operatie cosmetica suprema" pentru a extinde viata persoanelor sanatoase.

Criticii spun ca aceste planuri reprezinta "o pura fantezie", insa Sergio Canavero afirma ca toate tehnicile necesare pentru o astfel de interventie chirurgicala exista deja pe piata si trebuie doar sa fie cumulate si puse sa lucreze impreuna, precizeaza sursa citata.

Au trecut deja peste 40 de ani de la primul transplant de cap al unei maimute, iar o operatie similara, realizata pe soareci, a fost executata de curand in China.

Profesorul Canavero are deja o lista foarte mare de clienti potentiali si isi va prezenta planurile in detaliu la o prestigioasa conferinta medicala din aceasta vara, unde va incerca sa obtina sprijinul de care are nevoie pentru a reusi primul transplant de cap, in 2017.

Profesorul Canavero considera ca, din punct de vedere etic, aceasta procedura ar putea fi efectuata doar atunci cand oamenii nu mai au nicio speranta de supravietuire.

De exemplu, daca pacientul va dori sa aiba copii, acestia vor fi din punct de vedere biologic ai donatorului, intrucat sperma sau ovulele vor fi furnizate de noul trup.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro