Primul spital de pe actualul teritoriu al Romaniei in care s-a realizat o anestezie generala

Primul spital de pe actualul teritoriu al Romaniei in care s-a realizat o anestezie generala

Medicii care activau in cadrul spitalului erau obligati sa urmeze cursuri de perfectionare la Facultatea de Medicina din Viena, iar la data de 5 februarie 1847 la Spitalul Militar Timisoara se realizeaza prima anestezie cu eter de pe actualul teritoriu al Romaniei, interventia fiind realizata la 112 zile dupa prima interventie de acest gen la nivel mondial.

acum 33 luni (18 Nov 2017)

Cu o istorie foarte bogata, Spitalul Militar Timisoara este primul spital de pe actualul teritoriu al Romaniei in care s-a realizat o anestezie generala cu eter.

"Inceputurile Spitalului Militar Timisoara se leaga de istoria unei armate straine si de o perioada de rezistenta eroica a poporului roman din Banat la incercarea de deznationalizare. Aceste inceputuri merita sa fie cunoscute pentru ca, in activitatea sa, serviciul sanitar al armatei austriece a venit in contact si cu populatia romaneasca, metodele stiintifice ale vremii fiind cunoscute de romanii din aceasta provincie prin intermediul cuceritorilor", se arata in istoricul Spitalului Militar Timisoara. Astfel, in data de 17 ianuarie 1753 prin raportul comandantului Cetatii Timisoara catre Consiliul Aulic de Razboi se raspunde ordinului de a se infiinta un spital de garnizoana la Timisoara. Dupa ce se spune ca s-au luat toate masurile impuse de fixarea locului unde sa fie construita cladirea si ca devizul si planul cladirii au fost intocmite, comandantul Cetatii roaga autoritatea centrala sa urgenteze ratificarea documentelor, pentru ca sa se poata porni aceasta constructie cat mai curand, fundamentul si cladirea sa fie dusa pana la acoperis in timpul verii, iar in anul urmator sa fie ispravita", se mai arata in istoria spitalului. In 1754, la doar un an de la decizia construirii spitalului, acesta era finalizat pana la nivel de parter. "Se prevede construirea intr-un interval de trei ani, se cere ca lemnaria din acoperisul vechi sa fie utilizata pentru acoperirea etajului, metoda verificata si in alte provincii bantuite de vanturi mai puternice decat cele din Banat (Boemia, Polonia).

Medicii care activau in cadrul spitalului erau obligati sa urmeze cursuri de perfectionare la Facultatea de Medicina din Viena, iar la data de 5 februarie 1847 la Spitalul Militar Timisoara se realizeaza prima anestezie cu eter de pe actualul teritoriu al Romaniei, inter... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro