PRIMUL REACTOR nuclear al omenirii are o vechime de peste DOUA MILIARDE de ani

PRIMUL REACTOR nuclear al omenirii are o vechime de peste DOUA MILIARDE de ani

Un reactor nuclear vechi de peste doua miliarde de ani si care a functionat la capacitate maxima cateva sute de mii de ani se afla intr-o regiune din Gabon, vestul Africii. Iata de ce este posibil ca ,,reactorul nuclear" din mina din Oklo sa fi putut produce energie: - In interiorul minei a existat suficient minereu de uraniu-235 pentru a putea alimenta reactii de fisiune nucleara.

acum 56 luni (20 Jun 2016)

Un reactor nuclear vechi de peste doua miliarde de ani si care a functionat la capacitate maxima cateva sute de mii de ani se afla intr-o regiune din Gabon, vestul Africii.

,,Reactorul" a fost descoperit in anul 1972, in momentul in care doi cercetatori francezi au prelevat minereu de uraniu dintr-o mina aflata in regiunea Oklo, din sud-estul Gabonului. Minereul de uraniu se gaseste in natura sub trei forme (izotopi): uraniu-238 (cel mai abundent), uraniu-234 (cel mai rar) si uraniu-235, metalul de care oamenii de stiinta sunt cel mai interesati, deoarece acesta poate sustine reactii nucleare in lant.

Minereul de uraniu existent in natura este compus intr-un procent de 0,720% din uraniu-235. Acest lucru inseamna ca in mina lipseau circa 200 de kilograme de minereu de uraniu-235. Specialistii spun ca restul de 0,003% nu a fost furat si nici nu a fost escavat, ci a disparut in timpul unor reactii de fisiune nucleara.

Iata de ce este posibil ca ,,reactorul nuclear" din mina din Oklo sa fi putut produce energie:

- In interiorul minei a existat suficient minereu de uraniu-235 pentru a putea alimenta reactii de fisiune nucleara. Desi procentul de 0,720% pare sa fie destul de mic, specialistii spun ca acesta ar fi fost suficient pentru a pune in functiune ,,,reactorul", in urma cu peste 2 miliarde de ani; Acesta interactioneaza cu un alt atom de uraniu-235, este declansata reactia de fisiune si rezulta nu atom de uraniu-236, care este instabil. Tocmai din acest motiv, el se divizeaza si formeaza atomi stabili, de dimensiuni mai mici, dar si neutroni.

- Alimentarea ,,reactorului" se facea in mod constant, prin intermediul unei surse subterane de apa. In cele din urma, sursa de apa se reactiva, iar procesul era pus din nou in functiune. Specialistii spun ca acest ciclu al apei a continuat vreme de cateva sute de mii de ani.

In momentul de fata, nivelul de uraniu-235 din minereul existent in mina din Oklo este foart... Citeste intreg articolul pe evz.ro