Primul program national pentru carne de porc romaneasca. Kaufland infiinteaza un raft cu produselor autohtone

Primul program national pentru carne de porc romaneasca. Kaufland infiinteaza un raft cu produselor autohtone

INS arata ca cel mai consumat tip de carne din Romania este cea de porc, acoperind aproape jumatate din consumul total de carne, fiind urmata de cea de pasare, cu un consum de 15-20 kg anual si de vita, categorie care reprezinta doar 10% din total. Per total, consumul de carne in Romania este mai mic fata de cel din tarile mai dezvoltate: fiecare roman mananca in jur de 60 de kilograme de carne/an, fata de media europeana de 70-75 de kilograme pe an.

acum 31 luni (22 Nov 2017)

Denumita Raftul Romanesc, initiativa creste prezenta carnii de porc autohtone la raft in magazinele Kaufland, sprijinind astfel dezvoltarea micilor fermieri romani. Programul sustine in mod durabil dezvoltarea capacitatii de productie interne a carnii de porc si raspunde cu o solutie la faptul ca in Romania, circa 60% din carnea de porc din comert provenea din alte tari.

Programul va avea un circuit complet de la fermier la raft, crescand semnificativ prezenta carnii de porc romanesti in reteaua Kaufland Romania.

Initiativa este structurata pe doi piloni: colectarea carnii de porc de la fermierii romani si schimbarea formatului de hrana a porcilor din program, intr-unul exclusiv romanesc.

Programul va creste productia interna de carne de porc romaneasca

Cand proiectul va ajunge la maturitate, Kaufland Romania va prelua peste 60% din carnea de porc romaneasca. Programul este implementat treptat, iar in prezent, Kaufland Romania deja primeste livrari de peste 400 de porci/zi si creste progresiv, de la o saptamana la alta, urmand ca pana la finalul anului sa dubleze cantitatea.

Profilul pietei locale a carnii de porc

Potrivit Cooperativei Agricole Tara Mea, Romania producea in anul 1989 circa 15 milioane de porci.

Pentru a acoperi cererea de consum de pe piata locala, Romania trebuie cel putin sa dubleze productia interna de carne de porc.

Conform datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Romania importa anual cca 230.000 tone porci si carne de porc (cca 30.000 tone porci vii si 200.000 tone carne de porc), cheltuind astfel circa 350 milioane euro pe carnea importata. In acelasi timp, Romania exporta de aproape 60 de ori mai putin - adica circa 4.000 tone carne si produse din carne de porc. Potrivit MADR, in prezent, produsul carne de porc necesita sprijin financiar pentru a as... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro