Primul contact delicat si divergente flagrante intre Trump si Merkel

Primul contact delicat si divergente flagrante intre Trump si Merkel

Ei au evocat amandoi o intalnire productiva - insa au cariere si stiluri atat de radical de diferite - intr-o scurta conferinta de presa, in care au ramas fermi pe pozitii. Subiectul este sensibil, dupa ce, la jumatatea lui ianuarie, Trump a catalogat drept "catastrofala" decizia lui Merkel de a-si deschide tara sutelor de mii de solicitanti de azil, in 2015 si 2016. La sfarsitul unei conferinte de presa fara cea mai mica urma de complicitate si inainte sa plece in weekend catre Florida, la resedinta sa de la Mar-a-Lago, presedintele american a incercat sa glumeasca cu cancelarul german.

acum 51 luni (18 Mar 2017)

Ei au evocat amandoi o intalnire productiva - insa au cariere si stiluri atat de radical de diferite - intr-o scurta conferinta de presa, in care au ramas fermi pe pozitii.

"Eu nu sunt un izolationist, eu sunt un partizan al liberului schimb, dar al unui schimb echitabil (...), pentru ca liberul nostru schimb a condus la multe lucruri rele", a declarat Trump, raspunzandu-i astfel lui Merkel, care avertizeaza in mod neobosit impotriva tentatiei protectionismului.

Subliniindu-si convingerea cu privire la faptul ca Statele Unite au fost marile perdante ale acordurilor comerciale din ultimele decenii, omul de afaceri septuagenar a insistat asupra vointei sale de a negocia texte care sa nu conduca la "inchideri de uzine" pe teritoriul american. Imigratia, "un privilegiu"

Merkel a recunoscut ca este preferabil sa vorbeasca in mod direct, decat sa vorbeasca prin intermediul presei, insa nu a ascuns existenta a numeroase puncte de dezacord.

Exprimandu-si dorinta unei reluari a negocierilor, lansate in 2013, cu privire la Acordul de liber schimb transatlantic TTIP, ea a subliniat cat de benefic putea sa fie Statelor Unite si Uniunii Europene.

Un personaj central intr-o UE plina de indoieli, Merkel - care vizeaza al patrulea mandat in septembrie - a avut grija sa elogieze integrarea europeana, subliniind cat de strans legat este "succesul germanilor" de aceasta.

"Este un lucru de care sunt profund convinsa", a insistat ea adresandu-i-se presedintelui republican care a laudat, in ultimele luni, "minunatul" Brexit sau care a prezis, zambind, ca si alte tari vor parasi UE in curand.

"Securitatea cetatenilor nostri trebuie sa treaca inainte", a subliniat el in aceasta conferinta de presa de peste o jumatate de ora, urmarita cu atentie de ambele parti ale Atlanticului.

Subiectul este sensibil, dupa ce, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro