Primul atac dinspre Banca Nationala spre guvernarea PSD: Incasarile slabe la buget, "o problema de securitate nationala"

Nivelul extrem de redus al veniturilor fiscale raportat la PIB este o problema de securitate nationala, atrage atentia Banca Nationala a Romaniei. Evaziunea fiscala, in floare "Nivelul veniturilor fiscale este o problema de securitate nationala in Romania", a declarat ieri Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al BNR, in cadrul unei dezbateri organizate de Curs de Guvernare si BNR, despre cum poate fi Romania parte a "nucleului dur" al UE, dupa Brexit.

acum 80 luni (20 Sep 2017)

Nivelul extrem de redus al veniturilor fiscale raportat la PIB este o problema de securitate nationala, atrage atentia Banca Nationala a Romaniei.

Incapacitatea de a asigura serviciile publice la un nivel de calitate, reducerea dramatica a investitiilor, dar si lipsa resurselor pentru Aparare sunt doar cateva efecte, spun specialistii.

Evaziunea fiscala, in floare

"Nivelul veniturilor fiscale este o problema de securitate nationala in Romania", a declarat ieri Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al BNR, in cadrul unei dezbateri organizate de Curs de Guvernare si BNR, despre cum poate fi Romania parte a "nucleului dur" al UE, dupa Brexit. Intrebat de RL ce presupune acest lucru si de ce s-a ajuns aici, Daianu a explicat ca un nivel al veniturilor fiscale de 26% din PIB nu poate asigura un nivel suficient al cheltuielilor pentru economie si societate.

"Sunt bunuri care nu pot fi furnizate decat de stat intr-o tara saraca. Suntem aici fiindca ne-am dus prea departe cu scaderile de taxe si impozite, dincolo de evaziune. Evaziunea este masiva si practicata de grupuri internationale si autohtnone", a afirmat Daianu.

La randul sau, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a declarat ca singura explicatie logica pentru nivelul extrem de mic al incasarilor fiscale, sub cel de anul trecut, este cresterea evaziunii fiscale. Potrivit acestuia, Romania va avea in acest an cea mai scazuta cota a veniturilor fiscale in PIB din Europa, de 26%, cand media UE e de 40%. Reducerile de taxe din ultimii ani ca efort bugetar au insemnat 2% din PIB. Chiar si asa, Guvernul a taiat agresiv fondurile de investitii in acest an, ca sa se mentina in pragul maxim de deficit bugetar, de 3%.

De la investitii au fost taiate 10 miliarde de lei, la ultima rectificare, ceea ce reprezinta o vulnerabilitate majora. Azi, daca extrapolam executia de pana acum plus rectificarea bugetara, vom avea 2 si ceva la suta din PIB, ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro