Primul ambasador al SUA care a vizitat Hunedoara in comunism: americanul plimbat prin castel si combinat a ramas uimit de sporul populatiei

Primul ambasador al SUA care a vizitat Hunedoara in comunism: americanul plimbat prin castel si combinat a ramas uimit de sporul populatiei

Prima tema de discutie era evocarea momentelor din istoria neamului romanesc, legate de judetul Hunedoara: Cetatea municipiul Deva de peste 700 de ani, Costesti - Sarmizegetusa. Raspuns: Hunedoara se numara printre primele centre industriale din tara care s-au dezvoltat imediat dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial, aici fiind construite noi capacitati de productie, aceasta impunand si aducerea de muncitori si tehnicieni ce provin din localitatile din jurul Hunedoarei, precum si din alte parti ale tarii", se arata in documentul redactat de reprezentantul Consiliului Popular. Le-a placut foarte mult acest traseu, ca de fapt si traseul de pe Valea Jiului, pe care l-au apreciat ca fiind mai frumos decat cel de pe Valea Oltului, pe care, de asemenea, il cunosc.

acum 61 luni (14 Apr 2016)

Un document pastrat la Arhivele Nationale ale Judetului Hunedoara spune povestea vizitei pe care Leonard Carpenter Meeker (1916 - 2014), ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, a efectuat-o in Hunedoara. Prima tema de discutie era evocarea momentelor din istoria neamului romanesc, legate de judetul Hunedoara: Cetatea municipiul Deva de peste 700 de ani, Costesti - Sarmizegetusa. Al doilea subiect pregatit se referea la aspecte din geografia judetului: paduri, rauri, Muntii Retezat, bogatii subterane (carbuni, fier si alte metale, aur), iar in final ambasadorului urmau sa ii fie oferite informatii despre constructiile social - culturale, constructiile - locuinte in marile centre ale judetului, scoli, camine culturale si dispensare medicale. I se recomandau, potrivit planului, vizitarea muzeului din municipiul Deva, a Castelului Corvinestilor din municipiul Hunedoara si a barajului Cincis - Cerna.

Ce il interesa pe ambasador

Ambasadorul american Leonard Carpenter Meeker si secretarul Ambasadei SUA la Bucuresti au fost cazati la hotelul Rusca, iar in 7 martie, la orele amiezii, au fost primiti in consiliul popular al municipiului Hunedoara. "Convorbirea a avut loc la sediul Consiliului popular din initiativa ambasadorului SUA, cu aprobarea Consiliului popular al judetului, (oaspetii au fost condusi si prezentati tovarasului inginer Vasiu Gheorghe, presedintele Comitetului Executiv, (si lui) Florescu Stefan, secretarul comitetului executiv", se arata in nota de la Arhivele Nationale ale Judetului Hunedoara.

Discutiile au avut loc intre 12:10 si 13:05, iar reprezentantul consiliului popular nota ca temele legate de istoria si geografia Hunedoarei au fost prezentate, insa ambasadorul a fost interesat si de alte subiecte. In discutie, oaspetii au mai spus: Le-a placut foarte mult cele relatate de tovarasul presedinte Vasiu Gheorghe, multe lucruri interesante.

Sefii PCR din Hunedoara i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro