Primul ajutor in caz de atac cerebral

Primul ajutor in caz de atac cerebral

Puteti constata si alte simptome: slabiciune brusca sau rigiditate la nivelul fetei, al bratului sau al piciorului pe o parte sau pe ambele parti ale corpului, pierdere subita sau tulburare a vederii la unul sau la ambii ochi, stare brusca de confuzie, durere mare de cap brusca, fara motiv evident, ameteala, instabilitate sau cadere brusca.

acum 89 luni (23 Dec 2015)

Atacul cerebral reprezinta a treia cauza majora a mortalitatii la nivel mondial.

Majoritatea accidentelor vasculare cerebrale sunt cauzate de un cheag de sange (tromb) care blocheaza irigarea unei zone din creier cu sange. In orice caz, victima unui atac cerebral trebuie transportata de urgenta la spital.

Imediat ce suspectati un accident vascular cerebral sunati la 112.

Pentru a recunoaste un eventual atac cerebral, utilizati algoritmul FBVT - Fata, Brat, Vorbire, Timp, se arata in "Manual de prim ajutor - Editia a II-a".

F - slabiciune faciala, victima are un zambet ciudat, iar gura sau ochiul poate fi lasat in jos;

B - slabiciune a unui brat, victima poate ridica doar un brat;

V - probleme de vorbire, victima nu poate vorbi clar sau nu poate intelege ce i se spune;

T - este timpul sa sunati la 112 pentru ajutor de urgenta.

Puteti constata si alte simptome: slabiciune brusca sau rigiditate la nivelul fetei, al bratului sau al piciorului pe o parte sau pe ambele parti ale corpului, pierdere subita sau tulburare a vederii la unul sau la ambii ochi, stare brusca de confuzie, durere mare de cap brusca, fara motiv evident, ameteala, instabilitate sau cadere brusca. Primul ajutor in caz de atac cerebral: ce sa faceti? In caz de atac cerebral, poate ridica doar un brat.

Verificati daca poate vorbi clar si daca intelege ce ii spuneti.

Sunati la 112 si informati dispeceratul de urgenta despre toate cele observate la victima.

Asigurati-va ca victima sta comod si faceti tot posibilul sa o linistiti.

Monitorizati si notati starea functiilor vitale: respiratie, puls si constienta, in vreme ce asteptati ambulanta. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro