Primii 42 de miliardari au bani cat jumatate din populatia planetei

Primii 42 de miliardari au bani cat jumatate din populatia planetei

Potrivit raportului, cei 42 de miliardari din top stau pe o gramada de bani in valoare de 1.540 miliarde de dolari, la fel de mult cat detin cei mai saraci 3,7 miliarde de oameni de pe planeta. Anul trecut, a fost nevoie de 61 de miliardari pentru a egala jumatatea de jos a populatiei globului, in timp ce in 2009, cand cei bogati sufereau de pe urma crizei, cifra era de 380.

acum 34 luni (22 Jan 2018)

Potrivit raportului, cei 42 de miliardari din top stau pe o gramada de bani in valoare de 1.540 miliarde de dolari, la fel de mult cat detin cei mai saraci 3,7 miliarde de oameni de pe planeta. Decalajul s-a extins, pe masura ce averea celor mai bogati magnati a crescut, stimulata de pietele bursiere si de dobanzile record. Anul trecut, a fost nevoie de 61 de miliardari pentru a egala jumatatea de jos a populatiei globului, in timp ce in 2009, cand cei bogati sufereau de pe urma crizei, cifra era de 380.

Oxfam a folosit topul Forbes, condus anul trecut de fondatorul Microsoft, Bill Gates, cu o avere de 86 miliarde de dolari. La 24 noiembrie, averea sa depasea pragul de 100 miliarde de dolari, iar in ianuarie 2018 se cifra la 108,1 miliarde de dolari.

Un nou miliardar la 2 zile

Raportul mai arata ca economia globala a creat anul trecut un numar record de miliardari, exacerband inegalitatea, lumea avand acum 2.043 de miliardari.

Potrivit unor date separate compilate de Bloomberg, valoarea neta a celor 500 de miliardari a crescut cu 24%, pana la 5.380 de miliarde de dolari in 2017. Grupul, majoritar format din barbati, a inregistrat o crestere a averilor de 762 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta de sapte ori mai multi bani decat ar fi nevoie pentru a pune capat saraciei extreme, potrivit Oxfam. Dureaza doar patru zile pentru ca directorul executiv al unuia dintre cei mai mari cinci retaileri de moda din lume sa castige la fel de mult cat va castiga in intreaga lui viata un muncitor din industria textila din Bangladesh, a mai aratat organizatia.

"Concentrarea bogatiei extreme la varf nu este un semn al unei economii infloritoare, ci un simptom al unui sistem care dezamageste milioane de muncitori care muncesc in conditii de saracie", sustine Mark Goldring, reprezentant al Oxfam.

Sam Dumitriu, de la Institutul Adam Smith, a declarat ca in fi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro