Primele semne ale autismului la copii. Cum iti dai seama ca ceva nu este in regula

Primele semne ale autismului la copii. Cum iti dai seama ca ceva nu este in regula

Martinescu a explicat pentru "Adevarul" ca un copil cu autism poate avea urmatoarele caracteristici: nu raspunde la nume sau la solicitarile adultului, decat atunci cand "vrea" si pare ca nu aude sau nu intelege ceea ce i se cere. Un alt lucru pe care il pot observa parintii sunt tulburari senzoriale manifestate uneori prin nevoia de a atinge orice, de a linge, de a pipai, iar alte ori prin refuzul de a intra in contact cu anumite texturi, de a gusta anumite alimente.

acum 96 luni (16 Jan 2015)

Martinescu a explicat pentru "Adevarul" ca un copil cu autism poate avea urmatoarele caracteristici: nu raspunde la nume sau la solicitarile adultului, decat atunci cand "vrea" si pare ca nu aude sau nu intelege ceea ce i se cere.

"Alte caracteristici ar fi ca nu se uita unde i se arata si nu se uita la adult daca vrea ceva de la el. De asemenea, desi poate tolera alti copii in jurul sau, si chiar poate fi bucuros de prezenta lor, nu interactioneaza efectiv cu copiii. Spre exemplu: le inchide sau le deschide, bate cu obiectele in anumite locuri, le invarte sau nu este atras de jucarii, ci mai degraba de sticle goale, sfori, pungi.

Un alt lucru pe care il pot observa parintii sunt tulburari senzoriale manifestate uneori prin nevoia de a atinge orice, de a linge, de a pipai, iar alte ori prin refuzul de a intra in contact cu anumite texturi, de a gusta anumite alimente.

In ceea ce priveste comunicarea, el nu doreste sau nu poate sa foloseasca cuvinte cu sens de comunicare, merge pe varfuri, ori are miscari bizare are mainilor si ale corpului si repeta la nesfarsit sunete, cuvinte, reclame tv, a mai exemplificat Daniela Martinescu.

Tratamentul pentru autism trebuie sa inceapa cat mai devreme posibil

Ea insista ca parintii sa viziteze un specialist imediat ce observa aceste comportamente fiindca terapia pentru autism trebuie sa inceapa cat mai devreme posibil ca micutul care sufera de autism sa aiba sanse cat mai mari de recuperare.

"Copilul cu autism introdus intr-un program de terapie intensiv, inaintea varstei de trei ani, are sanse foarte mari sa recupereze intarzierile in dezvoltare si sa isi formeze abilitati si comportamente adecvate social. Cercetarile au aratat ca pana la 49% dintre copiii inclusi in programe de interventie timpurii si intensive (intre 15 si 40 de ore saptamanal) ajung sa fie independenti si sa faca progr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro