Primele opt versete din Cartea Leviticului, descoperite pe un pergament vechi de 15 secole, descifrat

Primele opt versete din Cartea Leviticului, descoperite pe un pergament vechi de 15 secole, descifrat

"Cea mai avansata tehnologie moderna ne-a permis sa derulam pergamentul, care facea parte dintr-o Biblie veche de 1.500 de ani", a dezvaluit Pnina Shor de la Autoritatea Israeliana pentru Antichitati, intr-o conferinta de presa ce a fost organizata luni, la Ierusalim. Pnina Shor crede ca aceasta descoperire va permite umplerea unui vid cronologic intre Manuscrisele de la Marea Moarta, vechi de peste 2.000 de ani, si Codexul din Alep din Siria, ce dateaza din secolul al X-lea e.n.

acum 59 luni (21 Jul 2015)

Acel pergament calcinat, ce dateaza din secolul al VI-lea, a fost gasit in 1970 in mijlocul cenusii ramase dupa incendierea unei sinagogi din Ein Gedi, pe tarmul Marii Moarte.

Pana de curand, oamenii de stiinta nu au reusit sa citeasca acel text, din cauza starii sale precare de conservare.

"Cea mai avansata tehnologie moderna ne-a permis sa derulam pergamentul, care facea parte dintr-o Biblie veche de 1.500 de ani", a dezvaluit Pnina Shor de la Autoritatea Israeliana pentru Antichitati, intr-o conferinta de presa ce a fost organizata luni, la Ierusalim.

"Am incercat sa o citim imediat dupa ce am descoperit-o, dar nu am avut succes", a reamintit Sefi Porat, membru al echipei de cercetatori care au resit sa extraga din cenusa acel pergament calcinat, in urma cu 45 de ani.

Dupa examinare, s-a dovedit ca fragmentul, ce are o lungime de 7 centimetri si seamana cu o bucata de carbune, contine primele opt versete din Cartea Leviticului, ce expun regulile sacrificiilor ritualice, precizeaza Pnina Shor.

Pergamentul a fost conservat de-a lungul anilor intr-un seif cu sistem de climatizare a aerului, pastrat in obscuritate, de Autoritatea Israeliana pentru Antichitati.

Imaginea scanata in 3D a fost apoi expediata Departamentului de stiinte informatice de la Universitatea Kentucky din Statele Unite, care a creat un software de imagistica digitala, ce a permis obtinerea primelor imagini lizibile obtinute de pe pergament, saptamana trecuta.

Pnina Shor considera ca pergamentul reprezinta o parte dintr-o Biblie completa, iar profesorul american Brent Seales afirma ca este posibil ca oamenii de stiina se extraga si alte informatii din acel pergament.

Pnina Shor crede ca aceasta descoperire va permite umplerea unui vid cronologic intre Manuscrisele de la Marea Moarta, vechi de peste 2.000 de ani, si Co... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro