Primele curse cu masini organizate in Romania acum un secol. Raliul Feleacului era cunoscut in toata Europa

Primele curse cu masini organizate in Romania acum un secol. Raliul Feleacului era cunoscut in toata Europa

Printre ceilalti cutezatori care au facut parte din echipajele masinilor concurente se mai aflau: Jean Camarasescu, un viitor campion al volanului si George Simion, taran din Buzau, bun mecanic auto, profesorul de mai tarziu al primei scoli de soferi din Bucuresti", se afirma intr-un documentar relizat de Fedaratie. La Bucuresti, la 8 noiembrie 1906 s-a organizat prima cursa de viteza (cursa kilometrului lansat) pe un traseu amenajat pe Soseaua Kiseleff, intre Piata Victoriei si Bufet (restaurantul "Doina" de azi).

acum 65 luni (3 Feb 2017)

Potrivit Federatiei Romane de Automobilism Sportiv, castigatorul cursei a fost G.V. Participarea la cursa, in echipajul lui Bibescu si o femeie Marta Bibescu, prima conducatoare auto brevetata din Romania.

Printre ceilalti cutezatori care au facut parte din echipajele masinilor concurente se mai aflau: Jean Camarasescu, un viitor campion al volanului si George Simion, taran din Buzau, bun mecanic auto, profesorul de mai tarziu al primei scoli de soferi din Bucuresti", se afirma intr-un documentar relizat de Fedaratie. La data aceea numarul de automobile din Romania se ridica la 70. S-au inscris la intrecere noua masini - cele mai puternice si mai incercate aflate atunci in Bucuresti. "Notabilitatile Giurgiului anuntate din timp prin telefon de inceperea cursei si apoi de goarna ultimului jandarm, asista la sosirea vijelioaselor masini. Arbitrii noteaza: Bibescu a terminat itinerarul Bucuresti-Giurgiu (63km) in 58 de minute Leonida - acelasi timp; Niculescu si-a pierdut pe drum radiatorul, iar Vidal a ramas la Jilava unde-i explodase un cauciuc si i se stricase cutia de viteze. Gobronul sau a fost adus tarziu noaptea la Bucuresti, intr-una din carutele care fusesera pregatite din vreme pe traseu pentru astfel de eventualitati. Cursa a fost terminata de numai 4 concurenti, fiind declarati invingatori absoluti numai 2: George Valentin Bibescu-108 minute, deci cu o medie orara de 66 de km s? Leon Leonida-120 minute, cu o medie orara de 63 de km", se mai sustine in document.

Doi ani mai tarziu - la 19 noiembrie - cursa a fost repetata pe aceeasi ruta dar cu alte masini si, in parte, cu alti concurenti. A castigat Jean Camarasescu pe Mercedes, realizand o medie orara de 82 km/h. La Bucuresti, la 8 noiembrie 1906 s-a organizat prima cursa de viteza (cursa kilometrului lansat) pe un traseu amenajat pe Soseaua Kiseleff, intre Piata Victoriei si Bufet (restaurantul "Doina" de azi). Pasiunea mare a ardelenilor pentru masini a facut ca in anii 30 sa fie org... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro