Primejdia ISIS a reusit sa reuneasca interesele de supravietuire a trei forte majore: Trucia-Rusia-Israel

> Iata ce declara Berat Albayrak, ministrul turc al Energiei, pentru canalul de stiri Haberturk: "Deoarece Turcia si Rusia sunt doua tari din regiune care au stranse legaturi de vecinatate care dezvolta proiecte foarte importante si dezvolta impreuna cooperarea, incepe o noua era de relatii reciproce care va duce la mai multi pasi pozitivi in viitor. Mai este si foarte interesant ca asistam la normalizarea relatiilor dintre trei tari care au apartenente la sisteme de securitate diferite, Turcia la NATO, Rusia la organizatia militara dependenta de CSI, dar si parte a Organizatiei de cooperare de la Shanghai care dispune de propria sa Forta de Reactie Rapida, iar Israelul dispunand de acoperirea data de acordurile comprehensive de securitate cu SUA.

acum 86 luni (27 Jul 2016)

>

Iata ce declara Berat Albayrak, ministrul turc al Energiei, pentru canalul de stiri Haberturk:

"Deoarece Turcia si Rusia sunt doua tari din regiune care au stranse legaturi de vecinatate care dezvolta proiecte foarte importante si dezvolta impreuna cooperarea, incepe o noua era de relatii reciproce care va duce la mai multi pasi pozitivi in viitor.

In ce priveste normalizarea relatiilor cu Israelul, si acest proces este vazut in perspectiva geopolitica, noul acord fiind considerat un pas important si pentru "fratii nostri din Gaza":

"Nu privim la acest proces doar din perspectiva respectarii conditiilor minimale puse de Turcia, ci si la stabilirea si contributia la pacea in intreaga regiune...

Cu certitudine, este vorba despre primele semnale de geopolitica regionala care arata ca este pe cale de refacere harta puterii pe o linie considerata pana in acest moment una de fractura si cu potential inalt exploziv. Asta pentru ca fiecare dintre tari are propriile sale probleme de securitate in regiune, propriile vulnerabilitati majore (militare, economice, de securitate interna), dar constituie, in acelasi timp, puncte de interes strategic regional si global.

O posibila alianta intre ele ar putea sa formeze o noua axa strategica de forta la limita vestica a teritoriului exploziilor din Orientul Mijlociu si ar constitui un factor cert de presiune in ceea ce ar putea fi rezolvarea problemei pe care o reprezinta ISIS, la fel de importanta pentru cele trei tari.

Posibil, dar deloc probabil in masura in care nici Turcia si nici Israelul nu vor sa-si ostilizeze cumva aliatii traditionali, pe fond singura lor garantie majora in caz de evenimente extreme, iar Rusia incearca o detensionare a relatiilor cu toti actorii din spatiul euroatlantic, in speranta revenirii la o stare de normalitate care sa duca la ridicarea costisitoarelor sanctiuni economice indreptate impotriva Moscovei.

Dar, dinco... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro