Primarul orasului in care Herta Muller a terminat liceul se teme sa o onoreze pe scriitoare: "Nu putem sa ne aventuram si sa primim un refuz"

Primarul orasului in care Herta Muller a terminat liceul se teme sa o onoreze pe scriitoare:

Mandru ca "timisoreanul" Stefan Hell a obtinut premiul Nobel in Chimie, primarul Timisoarei, Nicolae Robu, le-a cerut consilierilor locali permisiunea pentru initierea demersurlui de conferire a titlului de cetatean de onoare lui Stefan Hell. Directoarea liceului in care a invatat Herta Muller a mai spus ca o profesoara de la Lenau care a studiat literatura Hertei Muller a vrut sa stea de vorba cu scriitoarea, dar aceasta a tratat-o cu raceala.

acum 117 luni (17 Oct 2014)

Mandru ca "timisoreanul" Stefan Hell a obtinut premiul Nobel in Chimie, primarul Timisoarei, Nicolae Robu, le-a cerut consilierilor locali permisiunea pentru initierea demersurlui de conferire a titlului de cetatean de onoare lui Stefan Hell.

In cazul Hertei Muller, care s-a nascut si a crescut in judetul Timis, fiind chiar absolventa a Liceului Nikolaus Lenau, nu s-a pus pana acum problema decernarii titlului de cetatean de onoare. Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, se teme de un refuz al laureatei premiului Nobel pentru Literatura, care nu are amintiri placute de la Timisoara, din cauza Securitatii care a vanat-o pas cu pas. Noi nu putem sa ne aventuram sa anuntam ca vrem sa oferim titlul de cetatean de onoare pentru ca apoi sa primim un refuz.

Edilul a mai spus ca cea care ar trebui sa medieze discutiile cu Herta Muller ar trebui sa fie directoarea Liceului Lenau, Elena Wolf, membra a Forumului Democrat German si consilier local. Elena Wolf marturiseste, insa, ca relatia cu Herta Muller este greu de gestionat din cauza racelii cu care trateaza Herta Muller liceul si Timisoara.

"Noi ne mandrim cu faptul ca este absolventa noastra, ne bucuram pentru ea, dar Herta Muller a ramas cu anumite resentimente fata de aceasta scoala. Aceasta perioada este descrisa in literatura scrisa de ea, faptul ca a fost data afara si a fost nevoita sa lucreze in fabrica sa isi castige existenta", a explicat Elena Wolf.

Directoarea liceului in care a invatat Herta Muller a mai spus ca o profesoara de la Lenau care a studiat literatura Hertei Muller a vrut sa stea de vorba cu scriitoarea, dar aceasta a tratat-o cu raceala. "Am o colega care si-a scris lucrarea de grad din literatura Hertei Muller si cum poate fi aplicata in predarea limbii germane materne. In momentul in care a avut ocazia sa ia legatura direct cu Herta Muller, intalnind-o in Germania si mergand spre ea, nu a fost perceputa foart... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro