Primarul condus la groapa cu lautari. Radu Stanian, unul dintre cei mai chefuitori si iubiti edili ai Romaniei

Primarul condus la groapa cu lautari. Radu Stanian, unul dintre cei mai chefuitori si iubiti edili ai Romaniei

Probabil unul dintre cei mai iubiti primari ai Ploiestiului si unul dintre cei mai cunoscuti, desi de la moartea sa au trecut aproape 120 de ani, Radu Stanian (1840-1897) a fost o figura a epocii sale. Avocat de succes fara studii de drept Radu Stanian s-a nascut intr-o familie bogata din Ploiesti, care avea terenuri intinse in zona de acum a strazii Rudului si a puscariei orasului.

acum 81 luni (28 Apr 2016)

Probabil unul dintre cei mai iubiti primari ai Ploiestiului si unul dintre cei mai cunoscuti, desi de la moartea sa au trecut aproape 120 de ani, Radu Stanian (1840-1897) a fost o figura a epocii sale. Primarul a fost cel mai bun exemplu al unei disocieri clare intre viata personala si functia administrativa pe care a detinut-o si pe care a indeplinit-o exemplar.

Avocat de succes fara studii de drept

Radu Stanian s-a nascut intr-o familie bogata din Ploiesti, care avea terenuri intinse in zona de acum a strazii Rudului si a puscariei orasului. A fost fiul setrarului (un fel de boier) Stanica Marin, barbat cu inclinatii comerciale care a sporit averea familie cumparand terenuri in zona viitorului Bulevard al orasului.

In mod surprinzator, desi nu avea studii de drept, Radu Stanian a practicat cu succes avocatura, devenind membru al Baroului Prahova in 1866, la numai 26 de ani. A devenit un stralucit avocat, recunoscut nu doar in Ploiesti, remarcandu-se in special in dreptul penal si in cauzele de la Curtea cu Juri.

Bun orator si un om care isi indeplinea promisiunile

Portretul sau, sintetizat de istoricul Nic. (...) Avea o judecata dreapta, era un om de bun simt, cu spirit patrunzator, cu o cugetare adanca, al carui dar de vorba fascina pe oricine.

A facut afaceri cu primaria si era petrecaret

Nici macar defectele sale nu i-au diminuat prestanta de care se bucura si astazi. De altfel, aici si-a ridicat o casa frumoasa care mai exista si astazi si care a fost o perioada foarte indelungata (pana in urma cu cativa ani), Casa Casatoriilor din Ploiesti.

Casa lui Radu Stanian de pe Bulevard, mult timp Casa Casatoriilor din Ploiesti FOTO Dana Mihai

Despre Radu Stanian au ramas marturii si ca un petrecaret neobosit. Nu e de mirare, astfel, ca boema locala avea reprezentant... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro