Primarii vor fi alesi intr-un singur tur: CCR a respins sesizarea jurnalistului "Adevarul" Liviu Avram

Primarii vor fi alesi intr-un singur tur: CCR a respins sesizarea jurnalistului

UPDATE Liviu Avram, autorul exceptiei, pentru "Adevarul": Ma ateptam ca ipotezele luate de Curte sa fie cea care s-a soldat cu decizia de astazi. Jurnalistul Liviu Avram la CCR Curtea Constitutionala va dezbate azi sesizarea de neconstitutionalitate ridicata de jurnalistul Liviu Avram, redactor-sef adjunct al ziarului "Adevarului", pe doua articole din Legea alegerilor locale: unul legat de numarul de semnaturi necesar pentru depunerea unei candidaturi si altul - cel mai important - care prevede alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin. Astfel, magistratii CCR trebuie sa admita mai intai ca e neconstitutional sa ceri 18.000 de semnaturi de sustinere, pentru ca apoi sa analizeze si articolul legat de numarul de tururi de scrutin. Daca aceasta sesizare ar ajunge pe masa CCR, sansele ca primarii sa fie alesi in doua tururi cresc simtitor, pentru ca insusi judecatorul de la Curtea de Apel care a admis sesizarea CCR a apreciat ca cele doua articole, in forma lor actuala, au un puternic potential de neconstitutionalitate.

acum 94 luni (4 May 2016)

UPDATE Liviu Avram, autorul exceptiei, pentru "Adevarul": Ma ateptam ca ipotezele luate de Curte sa fie cea care s-a soldat cu decizia de astazi. Dosarul judecat astazi a avea o vulnerabilitate de care eram constient, prin faptul ca nu am putut ataca in mod egal ambele articole, cel referitor la numarul de semnaturi si cel privind majoritatea cu care se aleg primarii si am fost silit de rigorile legii sa-l atac direct pe primul si sa solicit extinderea controlului asupra celui de-al doilea. Cum Curtea a decis ca exigenta numarului de semnaturi este constitutionala, deci a respins ca neintemeiata critica mea si nu s-a mai putut indrepta si asupra celuilalt articol. De aceea, a respins exceptia ca indamisibila, nu ca neintemeiata. Primul il va declara neconstitutional pentru ca asta a facut si astazi, iar pe cel de-al doilea, cel cu numarul de tururi de scrutin il va judeca pe fond si va decide daca critica mea este fondata. Nu am cum sa comentez pana nu aflu in amanunt ce au respins, cum si de ce.

UPDATE 11.05 Curtea Constitutionala a ramas in pronuntare pe sesizarea de neconstitutionalitate privind alegerea primarilor, presedintele CCR, Augustin Zegrean, precizand ca judecatorii constitutionali vor lua o decizie in cursul acestei zile. Ei spus sa nu se modifice legea electorala cu cel putin un an inainte, dar asta nu stiu daca ar fi o schimbare care ar afecta alegerile. Comisia de la Venetia spune ca fiecare stat este liber sa-si aleaga sistemul de vot.

Intrebat daca recomandarile Comisiei de la Venetia sunt obligatorii, presedintele CCR a raspuns: "Dumneavoasta tineti cont de recomandari sau de directive?"

UPDATE 09.30 Jurnalistul Liviu Avram a declarat, miercuri, inaintea sedintei CCR, ca actuala legislatie nu permite ca cetatenii sa aiba primari reprezentativi si ca asteapta cu incredere decizia Curtii Constitutionale, care judeca miercuri legislatia electorala, atat in privinta alege... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro