Primarii scapa, consilierii isi pierd mandatele

Mandatele consilierilor judeteni si locali care au schimbat partidul ar trebui sa inceteze, in timp ce primarii si sefii de CJ mai au o portita de scapare, considera expertii, pe baza motivarii Curtii Constitutionale. Ordonanta de urgenta, initiata de vicepremierul Liviu Dragnea, a intrat in vigoare in 2 septembrie 2014 si prevedea ca timp de 45 de zile primarii si presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni isi pot schimba partidul fara a-si pierde mandatul. CCR arata ca textul constitutional nu impune in mod obligatoriu o anumita solutie legislativa pentru cei alesi uninominal, respectiv primarii si presedintii de consilii judetene, lasand legiuitorului posibilitatea de a conditiona sau nu pastrarea mandatului de pierderea calitatii de membru al partidului politic prin demisie.

acum 69 luni (21 Jan 2015)

Mandatele consilierilor judeteni si locali care au schimbat partidul ar trebui sa inceteze, in timp ce primarii si sefii de CJ mai au o portita de scapare, considera expertii, pe baza motivarii Curtii Constitutionale.

Curtea Constitutionala cere Parlamentului, prin motivarea la decizia de neconstitutionalitate a ordonantei traseismului, sa aprobe masurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a acesteia. Ordonanta de urgenta, initiata de vicepremierul Liviu Dragnea, a intrat in vigoare in 2 septembrie 2014 si prevedea ca timp de 45 de zile primarii si presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni isi pot schimba partidul fara a-si pierde mandatul.

CCR arata ca ordonanta de urgenta vizeaza crearea cadrului necesar "coagularii unor majoritati politice in cadrul autoritatilor publice locale, altele decat cele rezultate din alegeri". "Or, un astfel de motiv, indiferent cum este exprimat, nu se poate constitui intr-o situatie extraordinara care sa necesite adoptarea unei ordonante de urgenta. Constituirea sau ruperea aliantelor politice intra in exercitiul democratic firesc, iar ele nu pot justifica in sine masuri care, in mod direct si brutal, schimba configuratia politica a autoritatilor administratiei publice locale si altereaza vointa electoratului", se arata in decizia Curtii.

Observatiile CCR

Curtea constata ca ordonanta de urgenta incalca textul constitutional numai in raport cu situatia consilierilor locali si judeteni, care sunt alesi pe liste. CCR arata ca textul constitutional nu impune in mod obligatoriu o anumita solutie legislativa pentru cei alesi uninominal, respectiv primarii si presedintii de consilii judetene, lasand legiuitorului posibilitatea de a conditiona sau nu pastrarea mandatului de pierderea calitatii de membru al partidului politic prin demisie.

Pe de alta parte, potrivit CCR, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta cu incalcarea n... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro