Primarii care au schimbat pentru totdeauna fata Bucurestiului: cine a fost edilul care a umplut orasul de stranduri

Primarii care au schimbat pentru totdeauna fata Bucurestiului: cine a fost edilul care a umplut orasul de stranduri

Scolit in strainatate Edilul a urmat Facultate de Drept, dar a fost scolit si la Paris, unde in 1870 si-a luat doctoratul, iar pana sa devina primar al Capitalei a fost prefect al politiei, avocat, profesor la scoala de comert si deputat din partea liberalilor. De asemenea, a reusit sa-I mobilizeze pe specialisti sa realizeze un plan general de zonificare a Bucurestiului in care se stabileau: zona centrala, zona de locuinte ieftine, zona de vile, zona si o zona a industriilor insalubre.

acum 105 luni (5 Jun 2015)

Pache Protopopescu a fost primar al Bucurestiului in anii 1888 si 1891, fiind unul dintre cei mai eficienti oameni care s-au aflat la carma orasului.

Pache Protopoescu s-a nascut in 1845, in Mahalaua Negustori, iar numele de "Protopopescu" l-a capatat ca urmare a faptului ca tatal sau slujea ca protopop la Biserica Sf. "Pache" vine de la felul in care il strigau colegii de la scoala.

In timpul mandatului pe care l-a avut, edilul a introdus telefonul public, a extins iluminatul electric pana in Piata Teatrului National si a construit primele trotuare si multe artere de circulatie. Acesta a trasat inclusiv axa Bucurestiului de la est la vest, de la Piata Operei , Sf.Elefterie si pana la Mihai Bravu. Protopopescu Pake a deschis noul bulevard care lega cartierul Cotroceni cu mahalaua Oborului, s-a pus problema iluminarii lui dupa noile cerinte, dar pentru ca nu se putea altfel la acea data, s-a hotarat scoaterea lamplilor electrice din gradina Cismigiu ", scria istoricul George Potra.

Scolit in strainatate

Edilul a urmat Facultate de Drept, dar a fost scolit si la Paris, unde in 1870 si-a luat doctoratul, iar pana sa devina primar al Capitalei a fost prefect al politiei, avocat, profesor la scoala de comert si deputat din partea liberalilor. Falcan mai spune ca in 1888, prin decret regal, Pache Protopopescu este desemnat de Consiliul Municipal, asa cum era la vremea aceea nefiind ales de locuitori, primar al Bucurestiului. Acesta a stat in fruntea orasului din 1907 pana in 1910 si a incercat sa-I disciplineze pe functionari sa-si respecte programul de munca. De asemenea, a reusit sa-I mobilizeze pe specialisti sa realizeze un plan general de zonificare a Bucurestiului in care se stabileau: zona centrala, zona de locuinte ieftine, zona de vile, zona si o zona a industriilor insalubre. Printre masurile pe care l-a luat s-a numarat una care avea sa straneasca uimire, incatar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro