Prima tara care inchide radiourile FM. Cu ce vor fi inlocuite si de ce nu ar trebui sa ne ingrijoreze

Prima tara care inchide radiourile FM. Cu ce vor fi inlocuite si de ce nu ar trebui sa ne ingrijoreze

Standardul DAB este utilizat deja de 22 de posturi nationale din Norvegia, in conditiile in care standardul FM este folosit doar de cinci posturi nationale. Nu, trecerea de la FM e ca trecerea de la televiziunea analog, care se baza pe cablul obisnuit primit in televizor, la televiziunea digitala, care se bazeaza pe liste predefinite si un box, pe care il primiti de la furnizorul de cablu. De asemenea, serviciile de streaming de tip Deezer sau Zonga vor oferi o biblioteca de melodii favorite si sugestii, fara reclame, care atenteaza deja la puterea radio-ului. Avantajului radio-ului FM e ca e practic gratuit, spre deosebire de serviciile de streaming de pe internet.

acum 73 luni (20 Apr 2015)

Ministerul Culturii din Norvegia a anuntat saptamana trecuta ca renuntarea la posturile radiofonice FM va incepe pe plan national in 2017, in cadrul unui proces ce va permite acestei tari sa isi finalizeze tranzitia catre radioul digital, scrie Mediafax.

Standardul DAB este utilizat deja de 22 de posturi nationale din Norvegia, in conditiile in care standardul FM este folosit doar de cinci posturi nationale. Potrivit unui studiu realizat de TNS Gallup, 56% dintre norvegieni asculta in fiecare zi programe emise de posturi radio digitale.

In contextul in care Norvegia va deveni prima tara care va renunta la standardul FM, si alte tari din lume, in special din Europa si Asia de Sud-Est, se afla in plin proces de tranzitie catre implementarea standardului DAB. Cata lume mai asculta radio FM

Modulatia in frecventa, sau FM, este un sistem de transmisie radio, patentat in 1933, in care unda purtatoare este modulata astfel incat frecventa sa variaza in functie de semnalul audio transmis.

Potrivit unui studiu realizat in 2012 de Pew Research Center, desi peste 90% dintre americani continua sa asculte posturile de radio AM si FM, cel putin o data pe saptamana, tot mai multi ascultatori din aceasta tara aleg in fiecare an sa renunte la radioul analog in favoarea posturilor cu transmisie exclusiv online.

Radioul digital reprezinta cea mai spectaculoasa imbunatatire de la introducerea standardului FM pentru radiodifuziune, in urma cu 50 de ani.

Trecerea de la FM la tehnologie digitala nu inseamna ca radio-ul va muri sau nu va mai putea fi ascultat cu dispozitivele obisnuite, ci doar pe internet. Nu, trecerea de la FM e ca trecerea de la televiziunea analog, care se baza pe cablul obisnuit primit in televizor, la televiziunea digitala, care se bazeaza pe liste predefinite si un box, pe care il primiti de la furnizorul de cablu.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro