Prima retea de pesteri turistice din Romania: "Daca spui Padurea Craiului in Viena, la un targ de turism, lumea o sa zica: Ah, aia cu pesterile!"

Prima retea de pesteri turistice din Romania:

"Speoturismul inseamna turism speologic specializat, adica nu este acel turism cu infrastructura pentru turism de masa, ci este un tip de turism care se face parcurgand pestera cu echipament special, cu hamuri, casti, lonje, nefiind iluminata, un turism de aventura. Un turist care vine cu echipamentul de acasa va achita 50 de lei, in timp ce unul care care nevoie de toate dotarile va plati 200 de lei.

acum 85 luni (8 Aug 2017)

Pesterile Vantului, Batranului, Ciur Ponor, Craiului, Dobos, Galaseni, Gruietului, Hartopul Bonchii, Moanei si Osoi fac parte din prima retea de pesteri speoturistice din Romania.

"Speoturismul inseamna turism speologic specializat, adica nu este acel turism cu infrastructura pentru turism de masa, ci este un tip de turism care se face parcurgand pestera cu echipament special, cu hamuri, casti, lonje, nefiind iluminata, un turism de aventura. Cu sprijinul ghizilor care vor oferi informatii de specialitate, omul va iesi din pestera, speram noi, mai constient de faptul ca pestera este un mediu unic, minunat, care trebuie protejat," a declarat Andrei Acs, coordonatorul proiectului.

Intrarea in aceste pesteri va presupune, pe langa echipament adecvat, si o pregatire fizica si psihica a vizitatorilor, inclusiv capacitatea de a invata de la ghizi tehnici de parcurgere a traseelor.

"Ghidajul in pesteri nu se refera doar la a-l conduce pe turist dintr-un punct in altul in siguranta, ci implica multe cunostinte despre conservare subterana, de biologie, de geologie pe care ghidul le transmite vizitatorilor, pentru ca acesta sa plece acasa cu alte pareri sau mai multe informatii despre mediul subteran si natura, in general,"a spus Paul Iacobas, presedintele Centrului pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila (CAPDD) Bihor. Un turist care vine cu echipamentul de acasa va achita 50 de lei, in timp ce unul care care nevoie de toate dotarile va plati 200 de lei.

Potrivit lui Andrei Acs, ideea generala a proiectului a fost de a conserva si valorifica zece pesteri din Padurea Craiului, aflate intr-o stare mai mare sau mai mica de degradare in urma vizitelor necontrolate care se faceau acolo inainte ca acest centru sa preia in administrare situl Natura 2000 Defileul Crisului Repede-Padurea Craiului. Mai avem de lucru la partea de ghizi si la cazari, dar se vor rezolva. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro