Prima reactie a DNA, dupa decizia CCR si declaratiile ministrului Justitiei: Legea a fost respectata in cazul anchetei care a vizat OUG 13. Evaluarea procurorilor este realizata numai de CSM

Directia Nationala Anticoruptie a facut primele precizari, dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a motivat ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre institutiile de forta si Guvern. In acest sens, trebuie remarcat ca in perioada anterioara Curtea Constitutionala a constatat existenta unor conflicte de natura constitutionala, determinate de incalcarea unor principii constitutionale, intre: - Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie si Parlament - Camera Deputatilor si Senat (Decizia nr.

acum 36 luni (13 Mar 2017)

Directia Nationala Anticoruptie a facut primele precizari, dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a motivat ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre institutiile de forta si Guvern.

"Dosarul penal a vizat investigarea de fapte prevazute de legea penala descrise in cuprinsul denuntului cu care au fost sesizate organele de urmarire penala.

Cercetarile au fost efectuate de procurori in concordanta cu dispozitiile legale si cu jurisprudenta constanta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie care statueaza ca procurorul are obligatia de a desfasura o ancheta efectiva pentru aflarea adevarului, inclusiv in situatiile in care sesizarea priveste adoptarea unor acte publicate in Monitorul Oficial.

"In cazul in care sustinerile petentului au o baza factuala decurgand din fapte notorii, orice deficienta a anchetei care ii reduce capacitatea de a stabili imprejurarile cauzei sau persoanele responsabile risca sa duca la concluzia ca ea nu corespunde cerintelor unui proces echitabil.

Mai mult, in circumstante cum sunt cele in speta, in care plangerea vizeaza aspecte care decurg dintr-un act publicat in Monitorul Oficial, este de asteptat o rigoare mai mare din partea autoritatilor in ancheta desfasurata", se arata in comunicatul publicat pe site-ul institutiei.

Astfel, respectand dispozitiile legale si practica Inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea stabilirii imprejurarilor cauzei, au fost administrate probe constand in declaratii de martori, ridicari de documente, procurorul avand obligatia de a efectua o ancheta penala efectiva.

"Aparitia unor decizii ale Curtii Constitutionale care interpreteaza dispozitiile constitutionale intr-o modalitate diferita de cea adoptata de alte institutii reprezinta un eveniment normal in procesul de interpretare a legilor.

Aceste decizii vizeaza principii constitutionale care nu au mai fost analizate pana la acel moment si care pot duce la aparitia uno... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro