Prima pagina din marele Internet: un sfert de secol de cand traim in WWW

Prima pagina din marele Internet: un sfert de secol de cand traim in WWW

O captura cu ceea ce era web-ul in urma cu un sfert de secol Cum a ajuns Romania pe Internet, dupa comunism Romania s-a conectat oficial la Internet pe 26 februarie 1993, domeniul ".ro" fiind recunoscut la nivel international de catre Internet Assigned Numbers Authority, entitatea care supravegheaza alocarea adreselor de IP in toata lumea. In 1978, are loc un prim experiment reusit, cand calculatorul de la ICI si cel de la Centrul Teritorial de Calcul Electronic din Constanta au fost interconectate si, evident, au transmis informatii de la unul la altul.

acum 83 luni (21 Dec 2015)

Inca din 1989, la CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetare in domeniul Nuclear) din Geneva, Elvetia, se cerceta acest domeniu: internetul - o masa globala de dispozitive conectate intre ele. Fizicianul britanic Tim Berners-Lee a gandit si a creat prima pagina web cu ajutorul careia el si colegii sai puteau avea acces mai usor la date, informatii si diverse documente. Aceastea avea link-ul de accesare: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html si o copie a ei inca mai este live si astazi.

Prima pagina web continea doar text, dar promitea acces la un univers de informatii. Pagina a fost creata pe o statie de lucru NeXT, produs al unei companii fondata de Steve Jobs.

Anul acesta, pe 18 iulie, a implinit 23 de ani si prima poza publicata vreodata pe un site. Aceasta prezenta o trupa de cantarete de la CERN, intitulata "Les Horribles Cernettes". La acea vreme, Tim Berners-Lee, lucra la imbunatatirea web-ului astfel incat sa suporte si incarcarea de poze. Silvano De Genaro avea in calculatorul sau Macintosh o copie a pozei in format .gif si o edita in prima versiune de Photoshop.

O captura cu ceea ce era web-ul in urma cu un sfert de secol

Cum a ajuns Romania pe Internet, dupa comunism

Romania s-a conectat oficial la Internet pe 26 februarie 1993, domeniul ".ro" fiind recunoscut la nivel international de catre Internet Assigned Numbers Authority, entitatea care supravegheaza alocarea adreselor de IP in toata lumea. Prima carte romaneasca dedicata acestui domeniu a fost editata in 1996 de Institutul de Cercetari pentru Inteligenta Artificiala al Academiei Romane (Mihai Draganescu - "L'Universalite ontologique de l'information"). Cu prieteniile lor aferente cu regimul, sau nu, dupa caz, acestia sunt Unul este Vasile Baltac, inginer care a lucrat la dezvoltarea calculatorului romanesc MECIPT-1, Marius Guran, primul director al Institutul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro