Prima femeie silvicultor din lume a fost o romanca. Aurora Gruescu si mostenirea ei pentru Romania

Prima femeie silvicultor din lume a fost o romanca. Aurora Gruescu si mostenirea ei pentru Romania

Se spune ca la aceasta varsta, copila a mers intr-o excursie organizata chiar de tatal sau, impreuna cu alti copii, cu scopul de a-i apropia pe cei mici de natura. La Silvicultura a fost respinsa de cei 130 de colegi barbati In Facultatea de Silvicultura a avut 130 de colegi, toti baieti. Numele Aurorei Gruescu se leaga de primul plan de impadurire nationala din Romania, stabilit la suprafata de 100.000 ha.

acum 71 luni (18 Oct 2017)

Aurora Gruescu s-a nascut in 1914, in Oituz, judetul Bacau, intr-o familie de dascali. Intentiile copilei nu au fost luate in serios, insa fetita de doar 10 ani stia deja ce avea sa devina. Se spune ca la aceasta varsta, copila a mers intr-o excursie organizata chiar de tatal sau, impreuna cu alti copii, cu scopul de a-i apropia pe cei mici de natura. Vrajita de frumusetea acelui loc, Aurora si-a jurat ca atunci cand se va face mare va lucra in padure. Tanara a acceptat, initial, insa gandul ei a ramas la meseria pe care si-o dorise de mic copil. A fost acceptata la Medicina, dar a sustinut in acelasi timp examen la Facultatea de Silvicultura, unde a fost admisa cu succes. A ales sa isi urmeze visul de a deveni silvicultor, un vis care s-a dovedit plin de obstacole, fiind singura femeie care opta in 1933 pentru aceasta meserie, considerata una "barbateasca".

La Silvicultura a fost respinsa de cei 130 de colegi barbati

In Facultatea de Silvicultura a avut 130 de colegi, toti baieti.

"Doi ani nu mi-a vorbit colegul meu de banca, zicea ca n-are ce sa discute cu o fata despre probleme care sunt ale barbatilor.

In ciuda tuturor prejudecatilor a reusit sa termine facultatea si din 1938 a inceput sa practice meseria la care visase din copilarie. Vreme de 35 de ani a fost silvicultor si prin cariera sa a adus contributii importante in acest domeniu. Numele Aurorei Gruescu se leaga de primul plan de impadurire nationala din Romania, stabilit la suprafata de 100.000 ha. Tot ea a condus lucrarile de combatere avio-chimica a daunatorilor din padurile infestate din jurul Bucurestiului. A fost membru de onoare al Societatii "Progresul Silvic", filiala Prahova, membru de onoare al Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania, al Ministerului Apei, Padurilor si Protectiei Mediului.

Expropriata de comunisti

A fost silvicultor din 1938 pana in 1973. Sub comunisti a deven... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro