Prima femeie scafandru care a facut un salt din elicopter. Gabriela Olaru a fost vedeta zilei de 15 august 1967

Prima femeie scafandru care a facut un salt din elicopter. Gabriela Olaru a fost vedeta zilei de 15 august 1967

El a fost cel care a initiat la noi scufundarea autonoma cu aparat autonom de respirat sub apa, a pus bazele primei unitati de scafandri din Marina Militara in anul 1967 si a unui sector de cercetare a acestui domeniu in 1969.

acum 35 luni (15 Aug 2017)

In numarul 7 al Revistei "Sport si Tehnica" din anul 1967, coperta apartine unei femei care a deschis drum urmaselor Evei in lumea adancurilor. Este vorba de constanteanca Gabriela Olaru, prima femeie scafandru, cea care, alaturi de mentorul sau, cercetatorul subacvatic Constantin Scarlat, a realizat primul salt din elicopter la 15 august 1967. Fotografia publicata de revista a fost facuta in momentul in care cei doi "oameni-amfibii" au fost surprinsi in timp ce se pregateau pentru un exercitiu complex: plonjare submarina direct din cabina unui elicopter. Pasionat cercetator al adancurilor, Constantin Scarlat a adus o importanta contributie la explorarea platformei continentale a Marii Negre, de numele sau fiind legate importante descoperiri. El a fost cel care a initiat la noi scufundarea autonoma cu aparat autonom de respirat sub apa, a pus bazele primei unitati de scafandri din Marina Militara in anul 1967 si a unui sector de cercetare a acestui domeniu in 1969. Intre anii 1977-1979 a fost ofiter secund pe nava de cercetari si interventie cu scafandri de mare adancime "Emil Racovita", iar dupa 1980 a lucrat ca specialist scafandru la bordul navelor romanesti de pescuit oceanic.

Gabriela Olaru, felicitata de Nicolae Ceausescu Va mai recomandam

FOTO VIDEO Jocuri de razboi in Marea Neagra. Luptatorii din trupele speciale NATO au salvat platforma Gloria de insurgenti straini

Ultimul supravietuitor din "cosciugul de fier". ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro