Prima femeie aleasa primar in Romania. Cine este invatatoarea din Vaslui care a inregistrat premiera istorica

Prima femeie aleasa primar in Romania. Cine este invatatoarea din Vaslui care a inregistrat premiera istorica

Nascuta in 1883 intr-o familie de tarani din satul Buda, Luiza Zavloschi a revenit in satul natal dupa absolvirea Scolii Normale de Invatatoare de la Iasi. Profitand de aceasta lacuna legislativa, Luiza Zavloschi, incurajata de taranii din sat si de familie, a candidat pentru functia de primar al comunei, impotriva primarului aflat in functie, reprezentant al partidului de guvernamant, de care satenii nu erau multumiti.

acum 47 luni (9 Dec 2017)

Nascuta in 1883 intr-o familie de tarani din satul Buda, Luiza Zavloschi a revenit in satul natal dupa absolvirea Scolii Normale de Invatatoare de la Iasi.

Mama a sapte copii, dascal dedicat, Luiza Zavloschi avea sa fie indemnata de taranii din Buda sa preia fraiele comunei in anul 1930. Profitand de aceasta lacuna legislativa, Luiza Zavloschi, incurajata de taranii din sat si de familie, a candidat pentru functia de primar al comunei, impotriva primarului aflat in functie, reprezentant al partidului de guvernamant, de care satenii nu erau multumiti. Invatatoarea a castigat cu un scor zdrobitor ajungand astfel prima femeie primar din Romania si din Balcani. Potrivit Enciclopediei Romaniei, in editia din 3 martie a ziarului "Dimineata", o pagina intreaga a fost dedicata neobisnuitului eveniment care a devenit o premiera pentru Romnania: "Si aici, in tinutul asta asa de vitregit, un sat de oameni simpli, izolati de framantarile care macina zilnic baloturi intregi de hartie si ragusesc mii de glasuri, a biruit cea mai cumplita prejudecata. "Din toata Romania tocmai in fundul judesului Vaslui s-au gasit niste tarani luminati care sa isi atribuie un rol atat de progresist cum a insemnat alegerea unei femei in fruntea comunitatii", scria ziarul "Universul".

Ambitioasa si cu viziuni moderniste, Luiza Zavloschi avea sa schimbe radical imaginea comunei dintr-un colt al Romaniei de care nimeni nu auzise pana atunci.A pus in aplicare un plan de masuri pentru ameliorarea situatiei grele in care se afla comuna, a amenajat toate drumurile comunale, a refacut cladirile publice, a organizat pentru prima data evidentele starii civile si a instalat un post telefonic in sat, o premiera pentru mediul rural din zona.

Pentru buna administrare a comunei, satenii au ales-o si la al doilea mandat, dupa care invatatoarea s-a retras din administratie din cauza problemelor de sanatate. Gheorghe Zavloschi a ramas si... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro