Prietenie vs. tiranie in relatia parinte-copil: "Daca parintele obliga copilul sa ii urmeze regulile, il transforma in animal de companie"

Prietenie vs. tiranie in relatia parinte-copil:

Relatie de prietenie si relatie parentala Chiar daca relatia parentala are multe in comun cu relatia clasica de prietenie, un parinte nu poate si nu trebuie sa fie cel mai bun prieten al copilului daca definitia acestei calitati implica o relatie de acceptare reciproca, in care nu se pun limite. De fapt, relatia de prietenie parinte-copil se diferentiaza prin limitele blande, izvorate din grija fata de cei mici, din dorinta de a vedea si vindeca durerile din spatele comportamentelor dificil de acceptat, precum agresivitatea. Un astfel de comportament parental este un model de auto-control pentru copil, care sta la temelia unei relatii bazate pe incredere, armonie si iubire, dar si "ravnitul" respect, despre care parintii au invatat gresit ca se impune prin forta si agresivitate.

acum 91 luni (12 Jul 2015)

Conectarea este un lucru foarte important in orice relatie, jucand un rol deosebit de important in cea parinte-copil. Iar legatura puternica dintre o mama sau un tata si fructul iubirii lor include, pe langa intelegere, atentie si acceptare, necesare oricarei relatii de prietenie, si sentimentul de siguranta fizica si emotionala, cea din urma avand un rol semnificativ in dezvoltarea celor mici. Copiii cred cu multa putere ca in relatia parentala, de care mama si tata au grija", a declarat Otilia Mantelers, instructor de parenting. Relatie de prietenie si relatie parentala Chiar daca relatia parentala are multe in comun cu relatia clasica de prietenie, un parinte nu poate si nu trebuie sa fie cel mai bun prieten al copilului daca definitia acestei calitati implica o relatie de acceptare reciproca, in care nu se pun limite. De fapt, relatia de prietenie parinte-copil se diferentiaza prin limitele blande, izvorate din grija fata de cei mici, din dorinta de a vedea si vindeca durerile din spatele comportamentelor dificil de acceptat, precum agresivitatea. "Daca un prieten ma vede ca incep sa mananc exagerat dintr-o data, comportament cu care eu incerc sa imi astup niste dureri, de cele mai multe ori el nu se baga si ma lasa sa mananc cat vreau. Acesta limita blanda este adesea greu de pus in felul acesta, fiindca de cele mai multe ori un comportament dificil al copilului trezeste dureri vechi in noi insine, ceea ce ne impiedica sa fim mereu calmi, mai spune Mantelers. Astfel, acest soi "blajin" de control ajuta la construirea unei "autoritati interioare" a copilului, un indiciu al unui parentaj echilibrat, este de parere psihologul Gaspar Gyorgy, presedintele Asociatiei Multiculturale de Psihologie si Psihoterapie. Potrivit specialistului, aceasta autonomie ii ofera copilului posibilitatea de a se arata cu adevarata sa infatisare si de a-si gasi propria cale in viata. Copilul, indiferent de varsta, are nevoie sa exploreze mediul fiind sustinut de parinte. Daca parintele... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro