Prietenia intre o sasoaica, o tataroaica si o aromanca din Dobrogea: "Suntem dovada ca se poate trai in armonie"

Prietenia intre o sasoaica, o tataroaica si o aromanca din Dobrogea:

Prezent la Constanta, la vernisarea unei expozitii realizate de arhitectul Radu Cornescu despre calea ferata Cernavoda-Constanta, ce a fost construita de englezi la 1850, ambasadorul britanic Paul Brumell a declarat pentru "Adevarul": "Dobrogea are o plasare geografica foarte importanta, la granita estica a Uniunii Europene, fiind un drum spre Est, un punct de legatura intre Vest si Est. Pe aceeasi tema: Oameni de alte religii care serbeaza Craciunul alaturi de crestini Ziua minoritatilor nationale: ce spun specialistii despre "puritatea rasei" de roman - "Etniile au altoit vita strabuna" FOTO Fascinantele chipuri ale Dobrogei, la inceput de secol XX.

acum 26 luni (14 Nov 2017)

Ziua de 14 Noiembrie este sarbatoare publica din septembrie 2015, de cand Parlamentul Romaniei a decis instituirea acesteia.

La 14 noiembrie 1878, trupele Armatei Romane au trecut Dunarea, pe la Braila - Ghecet (actualul Smardan, judetul Tulcea), intrand in noua provincie romaneasca - Dobrogea, castigata in urma Razboiului de Independenta de la 1877-1878, dupa 458 ani de stapanire otomana. Institutii si autoritati locale organizeaza manifestari, festivitati si tot felul de actiuni menite sa marcheze evenimentul.

Dar trei dobrogence - una tataroaica, una aromanca si una sasoaica - celebreaza intr-un mod aparte. "Tocmai de Ziua Dobrogei nu putem sa nu fim impreuna. Cum a inceput prietenia dintre Denis, Ingrid si Mihaela

Denis Ibadula (tataroaica), Mihaela Epure (aromanca) si Ingrid Radulescu (sasoaica) s-au cunoscut in liceu, pe cand studiau la Colegiul National Pedagogic Constantin Bratescu din Constanta. "Pentru noi a fost firesc sa ne imprietenim, nici nu ne-am gandit ca suntem de etnii diferite, era lucrul la care ne gandeam cel mai putin. Asa am crescut, alaturi de alte natii, imparteam cu totii de mici - de la jucarii la bunatati facute in casa, apoi sentimente si emotii felurite, cum ti le da viata", povesteste Denis.

In 1993, fetele au absolvit liceul si au urmat aceeasi cariera, de dascal. Denis Ibadula este acum profesoara de matematica la Universitatea Ovidius, Ingrid Radulescu preda ca profesoara de invatamant primar la Scoala generala nr. 29 Mihai Viteazul, iar Mihaela Epure este profesoara de romana la Liceul Decebal din Constanta. Dar intotdeauna au tinut aproape una de cealalta.

De la stanga: Ingrid, Mihaela si Denis FOTO arhiva personala

"Daca trece mai mult timp si nu reusim sa ne vedem, simt nevoia sa le aud. S-a intamplat odata sa trecem toate printr-un an dificil, de exemplu. Cand ne intalnim trebuie sa ne re... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro