Previziunile BNR: Cresterea economica incetineste. Venitul real al romanilor este influentat de majorarea pretului combustibililor si a utilitatilor

Previziunile BNR: Cresterea economica incetineste. Venitul real al romanilor este influentat de majorarea pretului combustibililor si a utilitatilor

Se inverseaza ecartul dintre dobanzile la credite si depozite BNR mai evidentiaza si tendinta de marire in primul trimestru a ecartului dintre rata dobanzii la creditele noi si cea aferenta depozitelor noi la termen, anticipand insa ca aceasta se va inversa, pe masura consolidarii efectelor intaririi de catre BNR a controlului exercitat asupra lichiditatii de pe piata monetara, implicand si o crestere a competitiei intre banci pentru atragerea de rezerve, eventual potentata de initiativa Ministerului Finantelor Publice de a emite titluri de stat pentru populatie.

acum 22 luni (14 May 2018)

Totodata, BNR sustine ca unii membri ai Consiliului de administratie au subliniat ca ridicarea ratei dobanzii de politica monetara este necesara pentru a proteja credibilitatea bancii centrale in contextul actual. Concluziile se regasesc in minuta sedintei de politica monetara a Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei din 7 mai 2018, in care BNR a decis sa majoreze dobanda cheie la 2,5%.

Cresterea economica decelereaza

BNR arata ca decelerarea expansiunii economice este asteptata sa cunoasca o relativa temperare in semestrul I 2018 in raport cu trimestrul IV 2017, data fiind previzibila reintensificare sensibila a ritmului ei trimestrial in intervalul ianuarie-martie, succedata doar de o usoara incetinire a acestuia in trimestrul II.

Consumul privat, motorul cresterii

BNR mai apreciaza ca consumul privat a constituit probabil si in trimestrul I motorul cresterii economice inca robuste, dar si principalul determinant al incetinirii acesteia, in timp ce un aport pozitiv in crestere la dinamica PIB este posibil sa-l fi adus formarea bruta de capital fix, sub impulsul inviorarii constructiilor nerezidentiale si a celor ingineresti. In schimb, in cazul exportului net e posibila mentinerea sau chiar marirea contributiei negative, membrii Consiliului considerand preocupanta dinamica anuala in continua crestere a importurilor de bunuri si servicii si accelerarea in primele luni din acest an a cresterii deficitului de cont curent in raport cu perioada similara din 2017.

Membrii Consiliului au evidentiat rolul determinant pe care va continua probabil sa-l detina consumul privat in cresterea economica, chiar daca in diminuare, precum si cerinta sporirii aportului formarii brute de capital fix, anticipat a fi modest si in acest an, dar in usoara ascensiune.

Presiuni pe salarii, din cauza lipsei de forta de munca si a emigra... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro