Previziuni sumbre in agricultura, din cauza vremii neobisnuite. Specialistii, despre ce a pierit si ce a rezistat

Previziuni sumbre in agricultura, din cauza vremii neobisnuite. Specialistii, despre ce a pierit si ce a rezistat

Socul termic si precipitatiile sub forma de lapovita si ninsoare din ultima perioada afecteaza ritmul de crestere si dezvoltare a plantelor, fenomenul urmand sa aiba consecinte in productia, calitatea recoltelor. Conducerea Directiei Agricole Buzau a primit semnale privind pagube produse de vremea capricioasa atat de la cultivatorii de rapita, care au observat ca sub greutatea zapezii lastarii de rapita s-au rupt, cat si de la cei care detin terenuri insamantate cu porumb, in zona Baraganului.

acum 69 luni (25 Apr 2017)

Socul termic si precipitatiile sub forma de lapovita si ninsoare din ultima perioada afecteaza ritmul de crestere si dezvoltare a plantelor, fenomenul urmand sa aiba consecinte in productia, calitatea recoltelor. Potrivit cercetatorului buzoian Costel Vanatoru, de la Statiunea de Cercetare Legumicola Buzau, vremea capricioasa a creat perturbari mari atat la culturile infiintate pe camp, in legumicultura, cat si la plantatiile de vita de vie si de pomi fructiferi. "Aceste temperaturi scazute insotite si de lapovita si zapada, chiar si bruma, au pus in pericol intreaga lume vegetala. De regula, plantele care sunt rezistente la temperaturi scazute au rezistat mai bine insa cele termofile, care au nevoie de caldura iar acum plecasera in vegetatie, au fost afectate mai puternic", precizeaza Costel Vanatoru. "In legumicultura sunt afectati semincerii, cum ar fi semincerii de varza care se aflau in floare, inclusiv cei din spatii protejate. In general, avem spatii protejate reci si din cauza temperaturilor foarte scazute din ultima perioada am avut cultivatori care au pierdut rasadurile, au inghetat si sunt nevoiti sa cumpere si sa planteze pentru a doua oara.

Pe camp au fost afectate plantele care se aflau intr-un stadiu mai avansat de vegetatie cum ar fi rapita, prinsa in floare.

Conducerea Directiei Agricole Buzau a primit semnale privind pagube produse de vremea capricioasa atat de la cultivatorii de rapita, care au observat ca sub greutatea zapezii lastarii de rapita s-au rupt, cat si de la cei care detin terenuri insamantate cu porumb, in zona Baraganului. "Cateva sute de hectare cultivate cu porumb din localitatile Padina si Pogoanele vor fi intoarse, plantele abia au rasarit, iar porumbul rezista sub stratul de zapada cel mult 24 de ore", a declarat Cosmin Florea, directorul Directiei Agricole Buzau. Pomicultura sufera si ea, multi proprietari de livezi din zona Sahateni-Pietroasele declarand ca mugurii de la pomii fructiferi sunt necrozati. Este clar ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro