Previziuni economice pentru 2016: semnale de alarma privind economia Chinei si a Rusiei

Previziuni economice pentru 2016: semnale de alarma privind economia Chinei si a Rusiei

> "In timp ce economiile emergente si pe cale de dezvoltare au fost in trecut principalul motor al dezvoltarii mondiale, este clar acum ca cresterea economica a acestor tari este pe cale sa incetineasca", estimeaza expertii OPEC, cu referire la doua dintre cele patru tari emergente majore (Brazilia si Rusia) aflate acum in recesiune. 2016 va fi un an in care se vor continua tendintele de acum, deci un pret foarte scazut al petrolului determinat de rezultatele exceptionale ale productie de petrol de sist in SUA si de marirea productiei din statele OPEC care incearca sa-si mentina cumva pietele traditionale. Toate previziunile pentru 2016 au un punct comun: semnalul de atentie, chiar de ingrijorare uneori extrema, fata de consecintele continuarii incertitudinilor legate de economia chineza, dar si de cele legate de piata rusa, in recesiune accentuata ca urmare a regimului de sanctiuni impuse de europeni, dar si, din ce in ce mai aspre, de americani.

acum 77 luni (28 Dec 2015)

>

"In timp ce economiile emergente si pe cale de dezvoltare au fost in trecut principalul motor al dezvoltarii mondiale, este clar acum ca cresterea economica a acestor tari este pe cale sa incetineasca", estimeaza expertii OPEC, cu referire la doua dintre cele patru tari emergente majore (Brazilia si Rusia) aflate acum in recesiune. 2016 va fi un an in care se vor continua tendintele de acum, deci un pret foarte scazut al petrolului determinat de rezultatele exceptionale ale productie de petrol de sist in SUA si de marirea productiei din statele OPEC care incearca sa-si mentina cumva pietele traditionale. Cu speranta data de cresterea cererii europene in 2015 (pentru prima oara din 2006) si care sa ramana la acelasi nivel in 2016, generand ceea ce raportul anunta ca efect posibil: "Reducerea dezechilibrelor fundamentale pe piata mondiala". Totul in contextul in care UE doreste sa diversifice sursele de aprovizionare energetica in scopul reducerii dependentei de Rusia, considerata drept intolerabila in conditiile in care Putin incearca in continuare sa foloseasca asta ca o arma de santaj pentru obtinerea de concesii politice.

Estimarea este confirmata si de raportul Agentiei Internationale pentru Energie care vorbeste si el despre o scadere a consumului mondial in 2016.

"Un context macroeconomic exceptional de precar este susceptibil sa restranga previziunile pentru 2016", se spune in raport, citandu-se mai ales o evolutie politica monetara in SUA care ar putea avea consecinte negative asupra economiilor emergente.. Chiar daca cresterea acestui nivel poate parea nesemnificativa, multi investititori sunt foarte speriati, mai ales cei de pe piata obligatiunilor care, de cativa ani, a devenit suprapopulata". In urma cu cateva zile, cei de la NEXT FINANCE au discutat cu trei experti de la Global Investors pe tema pietei de actiuni in Europa. Raspunsurile sunt foarte interesante:

Tim Stevenson, director pe probleme de gestiune ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro