Previziunea sumbra a unui infectionist roman: "Exista riscul unei epidemii de Zika dupa Olimpiada de la Rio"

Previziunea sumbra a unui infectionist roman:

Formele de gripa de anul acesta au fost mai deosebite, in sensul ca, pe langa o febra de durata putin mai lunga, care a variat intre sapte si zece zile, pacientii nu prezentau dureri in gat. De asemenea, ne confruntam cu un numar foarte mare de cazuri de infectii cu rotavirus la copil, boala numita si diareea acuta alba a copilului. Cazurile cu paraziti in plaga, adica cu larve sau chiar viermi in rani, sunt cazuri extreme in practica medicala, pe care destul de multe specialitati le pot vedea, cel mai adesea la persoane cu un grad de ingrijire extrem de scazut. Daca copilul nu a fost vaccinat de tetanos si el se loveste si dezvolta afectiunea care are o mortalitatea in jur de 75%-80%, cine este responsabil de acest lucru care putea fi evitat? Acum, din pacate, filiala de la Iasi nu mai functioneaza, dar institutul central ar trebui sa functioneze si sa fie sprijinit, pentru ca inca poate fabrica multe dintre vaccinuri de care au nevoie copiii din Romania.Vaccinuri care acum se importa. Gabriel Crumpei, medic psihiatru: "Sunt oameni care ascund faptul ca au intrat in somaj" Verdictul grav al presedintelui Societatii Romane de Neurochirurgie: "Tumorile cerebrale sunt din ce in ce mai frecvente" INTERVIU Profesorul Maria Stamatin, neonatolog: "Sunt fetite de 14-16 ani care vin pur si simplu sa nasca" Medic specialist in ingrijirea bolnavilor cu afectiuni incurabile aflati in ultimele faze: "Pentru pacienti conteaza foarte mult sa-i tii de mana cand mor"

acum 93 luni (30 Jul 2016)

Saptamana aceasta s-a nascut primul copil cu microcefalie din Europa, afectiunea fiind consecinta infectiei cu virusul Zika. Mihnea Hurmuzache, medic primar boli infectioase si director medical al Spitalului de Boli Infectioase "Sfanta Parascheva" din Iasi.

"Weekend Adevarul": Care sunt principalele afectiuni de origine infectioasa cu care va confruntati? Majoritatea nu sunt infectii severe, cu exceptia persoanelor cu risc, cum sunt pacientii cu obezitate, cu diabet, femeile gravide si alte categorii de pacienti imunodeprimati. Formele de gripa de anul acesta au fost mai deosebite, in sensul ca, pe langa o febra de durata putin mai lunga, care a variat intre sapte si zece zile, pacientii nu prezentau dureri in gat.

In afara de infectiile respiratorii, am observat in aceasta primavara o crestere a numarului de pacienti diagnosticati cu infectii urinare. Numarul de cazuri de scarlatina este cu mult mai mare decat in alti ani, as spune ca a fost un fenomen oarecum epidemic in ultimele luni. Scarlatina este o infectie determinata de streptococul betahemolitic, cel care da adesea amigdalita acuta. Este o boala care trebuie tratata in spitale, care trebuie declarata obligatoriu si care trebuie tratata corect pentru ca pacientul sa scape de streptococul respectiv.

Foarte multe cazuri pediatrice sunt de exanteme virale, eruptii la nivelul tegumentelor care nu sunt incadrate in bolile cunoscute, cum sunt rujeola, rubeola, care pot fi diagnosticate si pentru care exista vaccin. Ele sunt eruptii cutanate care sunt autolimitante pentru ca, chiar daca intervii medicamentos, dupa o perioada de trei-patru zile de evolutie, dispar de la sine. De asemenea, ne confruntam cu un numar foarte mare de cazuri de infectii cu rotavirus la copil, boala numita si diareea acuta alba a copilului. Acesti copii, chiar daca sunt depistati la Spitalul de Pediatrie "Sfanta Maria" din Iasi, sunt trimisi in vederea izolarii si ech... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro