Pretul votului, valoarea alegatorului: asemanari si deosebiri intre negustorii electorali si mictionarii antidemocratici

> De un sfert de secol de cand am castigat dreptul de a participa la alegeri libere, ne confruntam cu fenomenul vinderii votului pentru sume sau bunuri cu valori insignifiante. Ei nu simt diferenta intre dictatura si democratie pentru ca universul lor nu trece mai departe de usa lor si de "clipa de fata". Din aceasta categorie nu fac parte doar cei ce isi duc traiul de pe azi pe maine asteptand chilipirul din perioada electorala, ci si marea masa a celor care se tem ca nu vor avea niuciodata de ajuns si care cred ca orice lucru primit fara sa scoata bani din buzunar nu trebuie ratat.

acum 71 luni (29 Oct 2014)

>

De un sfert de secol de cand am castigat dreptul de a participa la alegeri libere, ne confruntam cu fenomenul vinderii votului pentru sume sau bunuri cu valori insignifiante. De fapt, este vorba de o revenire a acestui fenomen, fiindca si in perioada precomunista exista aceasta practica. Votul, mijlocul de exercitare a vointei individului, cel care il transforma pe individ din vietate sociala in vietate activa politic, este puternic devalorizat. Acesti concetateni ai nostri care isi vand votul pe o tuica sau pe un pachet cu alimente sunt asemeni indienilor care le dadeau conchistadorilor aur in schimbul unor margele de sticla.

In afara de aceasta categorie de indivizi care devalorizeaza votul, mai este o a doua, a celor care ii anuleaza importanta. Spre deosebire de cei din prima categorie, cei din a doua nu ii mai dau nici macar valoarea unei tuici, ci pur si simplu il anuleaza prin indiferenta. Sunt cei pentru care democratia cu votul nu exista, viata lor fiind un sir de optiuni ale altora. Ei isi duc traiul cu bune si rele fara sa se intrebe asupra cauzelor pentru care existenta lor a fost asa si nu altfel. Ei nu simt diferenta intre dictatura si democratie pentru ca universul lor nu trece mai departe de usa lor si de "clipa de fata".

O a treia categorie, mai nou aparuta, este cea care se manifesta cu violenta simbolica impotriva votului, anuntand-si cu emfaza actul mictionarii pe el. Sunt precum copiii care decopera pe unde fac pipi si vor sa afle de acest lucru toata lumea.

Intre negustorii de voturi si mictionari exista niste diferente. Din aceasta categorie nu fac parte doar cei ce isi duc traiul de pe azi pe maine asteptand chilipirul din perioada electorala, ci si marea masa a celor care se tem ca nu vor avea niuciodata de ajuns si care cred ca orice lucru primit fara sa scoata bani din buzunar nu trebuie ratat. Sunt acele doamne si acei domni imbracati cu blanuri care se calca in picioare pentru o farfurie cu fasole ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro