Pretul Arenei Nationale, umflat cu 20 de milioane de euro numai din indexari

Pretul Arenei Nationale, umflat cu 20 de milioane de euro numai din indexari

Primaria sustine ca desi in contractul semnat cu asocierea Max Bogl - Astaldi au fost prevazuti doi coeficienti de corectare a pretului, unul de actualizare si altul de revizuire, in final s-a aplicat doar coeficientul de actualizare, care este stabilit de Institutul National de Statistica in acord cu inflatia.

acum 97 luni (8 Feb 2016)

Stadionul National a costat 856 de milioane de lei cu TVA, adica mai mult decit dublul investitiei aprobate initial, scrie Gazeta Sporturilor. Din acesti bani, 90 de milioane de lei au fost platiti nu pentru lucrari, ci pentru "actualizari si revizuiri de pret".

"Actualizarea si revizuirea pretului" este o metoda recunoscuta prin care firmele care lucreaza cu statul se protejeaza de inflatie si de cresterea costurilor.

Numai banii incasati de Max Bogl ca "actualizare de pret" reprezinta jumatate din pretul stadionului cu 30.000 de locuri de la Cluj.

Oricit de populist suna, ecuatia stadionului bucurestean poate fi rezumata si asa, noteaza scrie Gazeta Sporturilor: cetatenii "neindexati" si neprotejati financiar asigura protectia de risc si indexarea veniturilor firmelor care cistiga investitii publice. Noi, constructorii, nu ne certam cu autoritatile si nu ne expunem public", a declarat pentru Gazeta Sporturilor directorul unei alte mari firme internationale din domeniu, care a acceptat sa explice cum functioneaza actualizarile de pret.

"Contractul prevede o indexare a pretului prin coeficientul de actualizare, care rezulta din ce spune Institutul National de Statistica, si prin coeficientul de revizuire, care se calculeaza de catre cei din Primarie", a explicat directorul. Asta pentru ca, de regula, filialele din Romania fac un serviciu de suport in marile contracte. Ce sume a platit Primaria Capitalei

Plati efectuate de Primarie (cu TVA)

2007-2011: 594 milioane lei / 148 milioane euro

2012: 159 milioane lei / 36 milioane euro

2013: 101 milioane lei / 23 milioane euro

TOTAL: 856 milioane de lei / 207 milioane euro (conversie la cursul valutar de referinta)

Max Bogl nu e singurul beneficiar al actualizarilor.

9,7 milioane de lei, cu TVA, reprezinta plata efectuata de catre primarie catre consultantul Louis Berge... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro