Presedintia: Prin demersul Avocatului Poporului se poate deschide poarta condamnatilor penali sa obtina functii inalte in stat

Răzvan Orașanu: Președintele CCR, pus să infirme un act normativ pe care chiar el l-a semnat In efectuarea analizei de neconstituţionalitate s-a constatat "lipsa de coerenţă legislativă in stabilirea unor criterii de integritate clare, obiective şi general valabile pentru ocuparea funcţiilor aparţinand celor trei puteri organizate in cadrul democraţiei constituţionale, aspect de natură să aducă atingere principiului echilibrului puterilor in stat, consacrat de art. 90/2001 in sensul identificării unui raport de proporţionalitate intre condiţiile ocupării unei funcţii publice şi scopul urmărit prin soluţia legislativă şi anume exercitarea funcţiei de membru al Guvernului de către o persoană desemnată să pună in aplicare Programul de guvernare acceptat de Parlament", explică Avocatul Poporului.

acum 49 luni (5 Jan 2017)

Preşedintele Klaus Iohannis este surprins de rapiditatea cu care Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională a Romaniei legea care impiedă politicienii condamnaţi penali să obţină funcţii inalte in stat, a precizat Mădălina Dobrovolschi, purtătoarea de cuvant a preşedinţiei.

"Președintele Romaniei este indignat de acțiunea din această dimineață a Avocatului Poporului, o acțiune cu un unic beneficiar. Președintele Romaniei este surprins de rapiditatea cu care Avocatul Poporului vrea să fie util noii majorități.

Preşedintele trage un semnal de alarmă ca toţi romanii să inţeleagă cat de periculos este acest demers, care poate deschide poarta condamnaţilor penal să ne conducă ", a spus Mădălina Dobrovolschi.

Citeşte şi: Avocatul Poporului explică de ce a contestat, joi, la Curtea Constituțională, legea care il impiedică pe Dragnea să fie premier. Răzvan Orașanu: Președintele CCR, pus să infirme un act normativ pe care chiar el l-a semnat

In efectuarea analizei de neconstituţionalitate s-a constatat "lipsa de coerenţă legislativă in stabilirea unor criterii de integritate clare, obiective şi general valabile pentru ocuparea funcţiilor aparţinand celor trei puteri organizate in cadrul democraţiei constituţionale, aspect de natură să aducă atingere principiului echilibrului puterilor in stat, consacrat de art.

Astfel, instituţia susţine că in legislaţia internă există diferenţe de tratament juridic in ceea ce priveşte condiţiile de ocupare a demnităţilor din cadrul puterii executive.

"Pentru indepărtarea viciului de neconstituţionalitate şi pentru a da expresie principiului separaţiei şi echilibrului puterilor in stat, asigurand deplina efectivitate a textului constituţional, legiuitorul, in cadrul marjei sale de apreciere, va trebui să reexamineze dispoziţiile art. 90/2001 in sensul identificării unui raport de proporţionalitate in... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro