Presedintele Turciei aplica "diplomatia santajului" cu UE

De cateva luni, opozitia, ONG-urile pentru apararea media si numeroase tari sunt ingrijorate de presiunile crescande exercitate de Erdogan si guvernul sau asupra presei si denunta deriva sa autoritara. Doi ziaristi de la cotidianul de opozitie Cumhuryiet, Can Dundar si Erdem Gul urmeaza sa fie judecati la finele lunii pentru ca au dezvaluit livrarea de arme de catre Ankara rebelilor islamisti in Siria. Cunoscuti adversari ai regimului turc, Dundar si Gull, primul redactor sef al Cumhuryiet, al doilea seful biroului din Ankara, vor fi judecati in aceasta luna pentru spionaj, divulgarea de secrete de stat si tentativa de lovitura de stat.

acum 96 luni (7 Mar 2016)

Uniunea Europeana i-a reamintit lui Recep Tayyip Erdogan obligatiile sale de candidat la aderare, in special in ce priveste libertatea presei, dupa ce cotidianul Zaman a fost pus sub tutela.

Curtat de Bruxelles in contextul crizei imigratiei, presedintele turc, Recep Tayyin Erdogan, profita si da o noua lovitura libertatii de expresie. Politia turca a perchezitionat sediile publicatiei si a dispersat fara menajamente sutele de persoane venite sa protesteze in fata sediului ziarului din Istanbul, folosind gloante de cauciuc, gaze lacrimogene si tunuri de apa. Punerea sub tutela a ziarului Zaman si numirea unui administrator al statului este ultimul exemplu al unui val de represiune tot mai ampla contra media si UE si SUA si-au exprimat sambata profunda ingrijorare pentru libertatea presei in Turcia.

De cateva luni, opozitia, ONG-urile pentru apararea media si numeroase tari sunt ingrijorate de presiunile crescande exercitate de Erdogan si guvernul sau asupra presei si denunta deriva sa autoritara.

Afacerea intervine cu cateva zile inaintea summitului UE-Turcia la Bruxelles, de luni, 7 martie, special consacrat crizei migratiei, in cursul caruia Erdogan spera o accelerare a procedurii de aderare la Europa in schimbul eforturilor pentru blocarea fluxului de candidati la exil care parasesc clandestin coastele sale. Serviciul diplomatic al UE a emis un comunicat in care subliniaza ca Turcia "trebuie sa respecte si sa promoveze norme si practici democratice elevate, intre care libertatea presei" si adauga: "toate tarile, in special cele care negociaza aderarea la UE, trebuie sa garanteze drepturile fundamentale inclusiv libertatea de expresie si procedurile judiciare, conform Conventiei europene a drepturilor omului".

Carambol

Zaman este de doi ani in vizorul autoritatilor pentru legaturile cu predicatorul Fethullah Gulen, fost mentor si amic al lui Erdogan, devenit principalul sau dusman. Judecat in contumacie la Istanbul, ima... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro